Dossier

Checklist autoverzekering

03 juli 2019
Checklist autoverzekering

03 juli 2019

Een nieuwe auto gekocht en geen idee hoe het zit met de verzekering? Met de checklist autoverzekering ben je zeker dat je niets vergeet.

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering

1. Zorg dat je altijd verzekerd bent

In België is een autoverzekering verplicht zodra je auto zich op de openbare weg bevindt. Anders riskeer je een boete of zelfs een gevangenisstraf. Je rijbewijs kan ook worden ingetrokken.

2. Denk goed na over welke autoverzekering die je wil

Met een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) voldoe je aan je wettelijke verplichtingen. Die verzekering zal de schade van de tegenpartij vergoeden als jij in fout bent bij een ongeval. 

Omdat een BA de schade aan je eigen auto niet vergoedt, neem je voor een nieuwe of vrij recente auto beter ook een full omnium of mini-omnium. Zeker als je een lening hebt voor de aankoop van je wagen. Anders riskeer je verder te moeten afbetalen voor een auto die je niet meer hebt. Het verschil tussen een full en mini-omnium? Bij de mini-omnium is de dekking beperkter en word je bijvoorbeeld niet vergoed als je zelf de schade veroorzaakt hebt of als de tegenpartij onbekend is. Je betaalt voor een mini-omnium wel een heel stuk minder.

3. Geef alle gegevens correct door aan je verzekeraar

Doe je dat niet, dan riskeer je zelf te moeten opdraaien voor de kosten. Ben je bijvoorbeeld niet de enige bestuurder? Laat dat weten aan je verzekeraar. Zodra iemand meer dan 3 keer per maand met een auto rijdt, is hij of zij een regelmatige bestuurder in plaats van een occasionele bestuurder. Breng je maatschappij zeker ook op de hoogte als je je zoon of dochter leert rijden. Ook dan kunnen de gevolgen anders groot zijn bij een ongeval.  

4. Beslis over de franchise

De franchise (of vrijstelling) is het deel van de schade dat niet vergoed wordt door de verzekeraar. Bij de gewone autoverzekering BA is er normaal geen vrijstelling. Enkel als een jonge bestuurder niet is aangegeven aan de verzekeraar geldt in dat geval een franchise.

De franchise is vooral van toepassing bij de full omnium als je zelf schade veroorzaakt aan je auto. Afhankelijk van de verzekeraar en de verzekering die je kiest, gaat het om:

  • een vast bedrag (bijvoorbeeld € 500)
  • een percentage van de verzekerde waarde (bijvoorbeeld 2,5%)
  • een Engelse franchise (als de schadevergoeding hoger is dan een vooraf vastgesteld bedrag word je volledig vergoed, anders krijg je niets)

Goed om te weten: hoe lager de franchise, hoe duurder de omniumverzekering. Aan jou dus om de afweging te maken.

5. Vergelijk de autoverzekeringen

De ene autoverzekering is de andere niet. Een lage premie kan misschien wel interessant lijken, maar als je schade hebt, kunnen de verschillen groot zijn. 

Voor de gewone autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid blijven de verschillen beperkt omdat de inhoud van de polis wettelijk is vastgelegd door de overheid. Daar zit het verschil vooral in de geleverde service. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de voorwaarden voor een vervangwagen of pechverhelping

Bij de mini- of full omnium kan het verschil wel groot zijn. Controleer daarom goed hoe het zit op de volgende vlakken:

  • Voor welke waarde wordt je auto verzekerd? Is dat de cataloguswaarde of de factuurwaarde? De cataloguswaarde is meestal hoger dan de factuurwaarde omdat er vaak kortingen worden toegepast op je factuur. Als je auto total loss is, zul je met een vergoeding op basis van de factuurwaarde niet dezelfde auto kunnen kopen zonder zelf bij te leggen.
  • Vanaf wanneer geldt er een depreciatie? Dat is de waardevermindering die de verzekeraar toepast omdat je auto na verloop van tijd minder waard is. Soms daalt die waarde meteen vanaf de eerste maand, bij andere is dat pas na 2 of 3 jaar.

6. Denk na over eventuele opties

Een optie is een aanvullende verzekering bovenop je gewone autoverzekering. Je hebt de keuze:

  • Bestuurdersverzekering: de medische kosten die de bestuurder heeft door een ongeval worden nooit vergoed door de gewone autoverzekering. Met een bestuurdersverzekering wel.
  • Rechtsbijstandsverzekering: als er onenigheid is over de aansprakelijkheid bij een ongeval kan je met deze optie juridische bijstand inschakelen.

Hulp nodig met je autoverzekering?

Test Aankoop Verzekeringen helpt je op 2 manieren:

  • Maak een simulatie: op basis van 5 meerkeuzevragen zie je meteen de richtprijzen voor autoverzekeringen die passen bij je profiel.
  • Doe een prijsaanvraag: binnen de 2 werkdagen krijg je persoonlijke prijsvoorstellen op basis van de gegevens over je auto, de bestuurder, de dekking en verzekeraar die je kiest. 

Vragen? Bel de experts van Test Aankoop op 02 290 34 88 van maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur.