Dossier

Wat is de bonus-malus?

13 januari 2020
Bonus-malus bij een autoverzekering

De bonus-malus is een systeem dat goede chauffeurs beloont (bonus) en slechte chauffeurs straft (malus). Hoe meer ongelukken je hebt gehad, hoe hoger je bonus-malus en hoe hoger de premie van je autoverzekering.

Vind een goede autoverzekering

Hoe werkt de bonus-malus?

Verzekeraars hanteren vandaag allerhande systemen om de bonus-malus te bepalen, en dit onder de naam 'a posteriori personalisatiestelsel'. Het stelsel is gebaseerd op 3 principes:

  1. Als je een ongeval in fout hebt, dan stijgt je BM voor dat jaar (meestal met 5 graden).
  2. Als je geen ongeval veroorzaakt hebt, dan daalt je BM (meestal met 1 graad).
  3. De premie van je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid hangt af van je BM.

Is de bonus-malus identiek voor alle verzekeraars?

  • Voor 2004 was dat het geval. Elke beginnende chauffeur had dezelfde BM en het systeem van bestraffing of beloning was ook identiek. 
  • Sinds 1 januari 2004 is het systeem officieel afgeschaft, maar heeft elke verzekeraar een eigen BM op basis van je rijervaring en je schadeattest. In dat attest wordt bijgehouden hoeveel schadegevallen je de voorbije 5 jaar hebt gehad. Je kunt je schadeattest opvragen bij je verzekeraar.

Wat is de invloed van de bonus-malus op je premie?

Je premie evolueert mee met je BM. Als je een schadegeval hebt, zal je bonus-malus stijgen en zul je dus het jaar erop meer betalen voor je autoverzekering. Bij enkele verzekeraars kun je dat vermijden door een joker of bonus in te zetten. Soms kan een BM ook onder 0 gaan. 

Hoe vind je een goede autoverzekering?

Doe je voordeel met de koopwijzer of simulator:

  • Met de koopwijzer doe je een prijsaanvraag. Je ontvangt dan prijsvoorstellen op maat en kunt de kwaliteit van de autoverzekeringen vergelijken. Teken in als je dat wenst.
  • Met de simulator ontdek je geschatte prijzen voor jouw profiel en kun je de kwaliteit vergelijken. 

In de details van elke autoverzekering krijg je ook toegang tot de informatie over de premie-evolutie.