Dossier

Wat is de bonus-malus bij een autoverzekering?

24 juli 2018
Bonus-malus bij een autoverzekering

24 juli 2018

De bonus-malus is een systeem dat goede chauffeurs beloont (bonus) en slechte chauffeurs straft (malus). Hoe meer ongelukken je hebt gehad, hoe hoger je bonus-malus en hoe hoger de premie van je autoverzekering.

Vind een goede autoverzekering

Hoe werkt het bonus-malussysteem?

Alle verzekeraars baseren hun bonus-malussysteem op deze 3 principes:

  1. Als je een ongeval in fout hebt, dan stijgt je bonus-malus voor dat jaar (meestal met 5 graden).
  2. Als je geen ongeval veroorzaakt hebt, dan daalt je bonus-malus (meestal met 1 graad).
  3. De premie van je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid hangt af van je bonus-malus.

Is het bonus-malussysteem identiek voor alle verzekeraars?

  • Voor 2004 was dat het geval. Elke beginnende chauffeur had dezelfde bonus-malus en het systeem van bestraffing of beloning was ook identiek. 
  • Sinds 1 januari 2004 is het systeem officieel afgeschaft, maar heeft elke verzekeraar een eigen bonus-malussysteem op basis van je rijervaring en je schadeattest. In dat attest wordt bijgehouden hoeveel schadegevallen je de voorbije 5 jaar hebt gehad. Je kunt je schadeattest opvragen bij je verzekeraar.

Wat is de invloed van de bonus-malus op je premie?

Je premie evolueert mee met je bonus-malus. Als je een schadegeval hebt, zal je bonus-malus stijgen en zul je dus het jaar erop meer betalen voor je autoverzekering. Bij enkele verzekeraars kun je dat vermijden door een joker of bonus in te zetten. Soms kan een bonus-malus ook onder 0 gaan. 

Wat zegt het onderzoek van Test Aankoop over de evolutie van je premie?

Omdat het bonus-malussysteem niet langer transparant is, is het zeer moeilijk om autoverzekeringen te vergelijken. Om je te helpen, onderzocht Test Aankoop begin 2018 voor een aantal profielen de premie-evolutie bij een overstap:

  • Voor een 45-jarige die al 20 jaar schadevrij rijdt, zal de premie bij de meeste contracten niet meer dalen als hij overstapt. Logisch, want de premie zit al op het laagste niveau.
  • Voor een 29-jarige die nog maar een paar jaar zijn rijbewijs heeft of een 35-jarige die 3 jaar daarvoor een ongeval had, daalt de premie meestal wel als hij naar een andere verzekeraar gaat.

We bekeken ook wat er gebeurt als je na een overstap een schadegeval hebt. In het slechtste geval is het mogelijk dat je in het jaar na een ongeval zelfs bijna 85% meer betaalt dan het jaar ervoor. Overstappen is dus niet altijd voordelig.

Hoe vind je een goede autoverzekering?

Via de koopwijzer van Test Aankoop Verzekeringen krijg je toegang tot de informatie over de premie-evolutie. Je kunt zo ook de geschatte jaarpremies van de autoverzekeringen vergelijken voor jouw profiel.