Dossier

Autoverzekeringen vergelijken: 5 tips

17 juni 2019
Autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekeringen vergelijken, niet eenvoudig als je geen specialist bent. Zeker omdat er grote verschillen bestaan die je op het einde van de rit duizenden euro’s kunnen kosten. Met onze 5 tips en onze koopwijzer zetten we je op weg.

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering

1. Kies de juiste formule van autoverzekering

De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht in België. Als je bij een ongeval in fout bent, zal die verzekering tussenkomen om de schade aan de tegenpartij te vergoeden. Heb je een nieuwe of vrij recente auto? Dan neem je beter ook een omnium. Die zal de schade aan jouw auto vergoeden:

  • Full omnium: je bent zeker van de ruimste bescherming. Bij brand, diefstal, natuurkrachten, glasbreuk, contact met dieren zal je verzekering de schade aan jouw auto vergoeden. Daarbovenop word je ook vergoed als je zelf in fout bent of er niemand anders betrokken is bij het ongeval. Grosso modo kun je stellen dat het zeker de eerste 3 jaar interessant is om een full omnium te nemen.
  • Mini-omnium: je verzekering komt tussen als je schade hebt door brand, diefstal, natuurkrachten, glasbreuk en contact met dieren. Als je zelf aansprakelijk bent of bij vandalisme word je niet vergoed. Je betaalt gemiddeld een derde van een full omnium. Als je de eerste 3 jaar een full omnium hebt genomen, kan je nog enkele jaren een mini-omnium nemen.

Wil je de kosten liever beperken? Neem dan alleen de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

2. Ga in zee met de juiste partner

Je kunt een autoverzekering kiezen via een makelaar of verzekeringsagent in je buurt, een directe verzekeraar of je bank. Elk van die kanalen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een directe verzekeraar is bijvoorbeeld vaak voordeliger en sneller. Weet wel dat je bij dat kanaal niet de persoonlijke service of het advies op maat krijgt zoals bij een makelaar of agent. Denk dus goed na wat jij verkiest als je autoverzekeringen vergelijkt.

3. Vergelijk geen appelen met peren

De prijs van een autoverzekering is belangrijk, maar kijk ook na hoe het zit als je een schadegeval hebt. Bijvoorbeeld op de volgende vlakken zijn er grote verschillen:

  • Krijg je een vervangwagen als je pech of een ongeval hebt? Hoe lang en zijn er voorwaarden? Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je je auto moet laten herstellen in een garage die erkend is door je verzekeraar.
  • Wordt je auto getakeld op kosten van de verzekeraar? Is er een maximaal bedrag of wordt alles betaald?
  • Is er een franchise? Meestal geldt dat niet bij de verplichte autoverzekering of de mini-omnium, behalve voor jonge bestuurders. Voor de full omnium is er vaak een franchise voor de schade aan je auto door je eigen fout. De verzekeraars hanteren verschillende systemen: een vast bedrag (bijvoorbeeld € 500 of € 750), een percentage (bijvoorbeeld 1,5% van de verzekerde waarde) of een Engelse franchise. In dat laatste geval betaal je geen franchise als de schade groter is dan een vooraf afgesproken bedrag. Dat is niet hetzelfde als € 0 franchise. Lees dus de kleine lettertjes goed na als je autoverzekeringen vergelijkt.
  • Wanneer is je auto total loss en volgens welke waarde wordt de vergoeding berekend? Dat is belangrijk als je een omnium wilt. In de praktijk kan dat een verschil opleveren van duizenden euro’s als je een schadegeval hebt.
  • Hoe evolueert je bonus-malus? Hoe stijgt het cijfer als je schade hebt en hoe daalt het als je geen schadegeval hebt? Belangrijk om te weten, want je premie hangt ermee samen.

4. Vergelijk prijzen

Doe een prijsaanvraag

Met de koopwijzer van Test Aankoop Verzekeringen kun je autoverzekeringen vergelijken voor jouw profiel:

  • Ontvang prijsvoorstellen op jouw maat.
  • Vergelijk de prijs en de kwaliteit.
  • Teken in als je dat wenst.

5. Vertrouw op onafhankelijk advies voor de kwaliteit

Geen zin om zelf de contracten uit te pluizen? Dan zit je goed bij ons. Test Aankoop doet onafhankelijk onderzoek naar autoverzekeringen. Elke autoverzekering krijgt een kwaliteitsscore en een score voor criteria zoals de vervangwagen, de franchise, het takelen, de vergoeding bij total loss, de evolutie van de bonus-malus. Al die gegevens zie je meteen in de koopwijzer autoverzekeringen.