Dossier

Autoverzekeringen vergelijken: 5 tips

27 augustus 2020
Autoverzekeringen vergelijken: zo doe je dat!

Autoverzekeringen vergelijken is niet eenvoudig als je geen specialist bent. Nochtans kunnen de verschillen zeer groot zijn. Met onze 5 tips en onze koopwijzer zetten we je op weg voor een goede vergelijking van autoverzekeringen.

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering

1. Kies de juiste formule van autoverzekering

De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht in België. Als je bij een ongeval in fout bent, zal die verzekering tussenkomen om de schade aan de tegenpartij te vergoeden. Heb je een nieuwe of vrij recente auto? Dan neem je beter ook een omnium. Die zal de schade aan jouw auto vergoeden:

 • Full omnium: je bent zeker van de ruimste bescherming. Bij brand, diefstal, schade door natuurkrachten, glasbreuk en contact met dieren zal je verzekering de schade aan jouw auto vergoeden. Daarbovenop word je ook vergoed als je zelf in fout bent of er niemand anders betrokken is bij het ongeval. Grosso modo kun je stellen dat het zeker de eerste 3 jaar interessant is om een full omnium te nemen.
 • Mini-omnium: je verzekering komt tussen als je schade hebt door brand, diefstal, natuurkrachten, glasbreuk en contact met dieren. Als je zelf aansprakelijk bent of bij vandalisme word je niet vergoed. Je betaalt gemiddeld een derde van een full omnium. Als je de eerste 3 jaar een full omnium hebt genomen, kun je nog enkele jaren een mini-omnium nemen. 

2. Ga in zee met de juiste partner voor je autoverzekering

Sommige autoverzekeringen kun je alleen rechtstreeks nemen bij de verzekeraar, voor andere moet je bij een makelaar of verzekeringsagent in je buurt of bij je bank zijn. Elk van die kanalen heeft zijn eigen voor- en nadelen:

 • Een directe verzekeraar is vaak voordeliger en sneller
 • Een makelaar of agent is de beste keuze voor jou als je op zoek bent naar persoonlijke service of advies op jouw maat. Als je schade hebt, is je makelaar of agent ook je aanspreekpunt voor je schadedossier.
 • Een bank-verzekeraar is interessant als je je bank- en verzekeringszaken wilt bundelen.

Denk dus goed na over wat jij belangrijk vindt in je partner voor je autoverzekering. 

3. Lees de voorwaarden van je autopolis goed na

De prijs van een autoverzekering is belangrijk, maar kijk ook na hoe het zit als je een schadegeval hebt. Bijvoorbeeld op de volgende vlakken zijn er grote verschillen:

 • Krijg je met je autoverzekering een vervangwagen als je pech of een ongeval hebt? Zo ja, hoe lang en gelden er voorwaarden? Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je je auto moet laten herstellen in een garage die erkend is door je verzekeraar.
 • Wordt je auto getakeld op kosten van de verzekeraar? Is er een maximaal bedrag of wordt alles betaald? Hoe zit het in het buitenland?
 • Is er een franchise? Meestal geldt dat niet bij de verplichte autoverzekering of de mini-omnium, behalve voor jonge bestuurders. Voor de full omnium is er wel vaak een franchise voor de schade aan je auto door je eigen fout. De verzekeraars hanteren verschillende systemen: een vast bedrag (bijvoorbeeld € 500 of € 750), een percentage (bijvoorbeeld 1,5% van de verzekerde waarde) of een Engelse franchise. In dat laatste geval betaal je geen franchise als de schade groter is dan een vooraf bepaald bedrag. Vergis je niet: dat is niet hetzelfde als € 0 franchise. In dat geval betaal je nooit franchise en zijn er geen voorwaarden over een minimaal schadebedrag. Lees dus de voorwaarden goed na als je autoverzekeringen vergelijkt.
 • Wanneer is je auto total loss en volgens welke waarde wordt de vergoeding berekend als je een omnium hebt? De verzekeraar kan je vergoeding baseren op de echte (of werkelijke) waarde of overeengekomen (of aangenomen) waarde. In de praktijk kan dat een verschil opleveren van duizenden euro’s als je een schadegeval hebt.
 • Hoe evolueert je bonus-malus? Hoe stijgt het cijfer als je schade hebt en hoe daalt het als je geen schadegeval hebt? Belangrijk om te weten, want je premie hangt ermee samen.
 • Kun je een joker krijgen? Sommige verzekeraars belonen goede chauffeurs met zo’n bonus die je dan kunt inzetten als je toch eens een schadegeval hebt. Daardoor stijgt je premie niet meteen of vermijd je een franchise.

Conclusie: autoverzekeringen vergelijken, dat betekent dat je zeker ook de voorwaarden naleest van de verzekeringen waartussen je twijfelt.

4. Vergelijk prijzen van autoverzekeringen

Met de koopwijzer van Test Aankoop Verzekeringen kun je in 1 moeite autoverzekeringen vergelijken voor jouw profiel.

Autoverzekeringen vergelijken

5. Vertrouw op onafhankelijk advies voor de kwaliteit

Heb je het gevoel dat de wereld van autoverzekeringen te complex is voor je? Dan zit je goed bij ons. Als je een prijsaanvraag doet via de koopwijzer kun je vertrouwen op het onafhankelijk onderzoek naar autoverzekeringen van Test Aankoop. Voor elke autoverzekering waarvoor je een prijs ontvangt, krijg je meteen ook toegang tot de kwaliteitsscore en de score voor criteria zoals de vervangwagen, de franchise, het takelen, de vergoeding bij total loss, de evolutie van de bonus-malus

Koopwijzer autoverzekeringen