Autoverzekering voor jongeren

7 tips voor een goedkopere autoverzekering voor jongeren
Met deze tips vermijd je als jonge bestuurder een hoge premie:
- Vraag een offerte bij de verzekeraar waar je ouders al contracten hebben.
- Groepeer al je verzekeringen bij 1 verzekeraar en onderhandel kortingen.
- Koop een tweedehandswagen of een wagen met weinig vermogen (max. 65 kW). De premie zal lager uitvallen en je hebt meer kans dat je door een verzekeraar aanvaard wordt. De meeste maatschappijen passen een beperking op het vermogen toe bij jongeren. Het exacte aantal kW verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.
- Neem een auto met rijhulpsystemen. Zo kun je aanzienlijke korting krijgen.
- Verhoog eventueel de franchise als je een omnium neemt. Je zult dan meer zelf moeten betalen als je een ongeval hebt, maar bent wel zeker van een lagere jaarpremie. Aan jou om de afweging te maken! Wist je trouwens dat jongeren soms ook een franchise moeten betalen bij hun autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid? Op die manier compenseren verzekeraars de hogere kans op een ongeval.
- Doe eerst ervaring op met de auto van je ouders. Belangrijk: zorg dat je bij je verzekeraar geregistreerd staat als occasionele bestuurder. Door op die manier schadevrije jaren op te bouwen, zul je later minder betalen als je een autoverzekering neemt op eigen naam.
- Vergelijk verzekeraars. Sommige maatschappijen geven jongeren korting als ze een app of systeem installeren waarmee hun rijgedrag geanalyseerd wordt.
Onderzoek naar autoverzekeringen voor jongeren
Een jonge bestuurder heeft het vaak niet makkelijk om een autoverzekering te vinden. Daarom deden we begin 2021 een onderzoek bij de grootste Belgische verzekeraars. Daaruit bleek dat het moeilijk is om aan te duiden welke autoverzekeringen interessant zijn voor jonge bestuurders.
Cijfers over de kans op schade bij jonge bestuurders
De schadefrequentie duidt aan hoeveel schadegevallen zich voordoen op het totale aantal verzekerde auto’s. Globaal was dat in de periode 2017-2020 het geval voor ongeveer 1 op 20 wagens, gemiddeld dus 5,44%. Bij jonge bestuurders was dat percentage hoger, bij mannen van 18 tot 21 jaar zelfs meer dan twee keer hoger:
Welke type autoverzekering kies je als jonge bestuurder?
De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is de verplichte verzekering als je op de openbare weg rijdt. Die zal echter geen schade vergoeden aan jouw auto als je in fout bent bij een ongeval. Daarvoor heb je een mini- of full omniumverzekering nodig. Met de full omnium ben je het best beschermd. Ook schade aan je auto waarvoor je zelf aansprakelijk bent, wordt dan vergoed.
Je kunt je autoverzekering ook aanvullen met opties voor nog meer waarborgen:
- Bestuurdersverzekering: je lichamelijke schade als bestuurder wordt dan ook vergoed. Bij je gewone autoverzekering is dat niet het geval!
- Rechtsbijstandsverzekering: als er een geschil is of als je verhaal wil halen, zal je verzekeraar juridische hulp verlenen.
- Bijstandsverzekering: bij een panne kun je rekenen op pechverhelping. Sommige bijstandsverzekeringen omvatten naast het luik voertuigbijstand ook een luik personenbijstand.
Vind je toch geen goede autoverzekering als jongere?
Als je bij minstens 3 verzekeraars geweigerd wordt of alleen tegen een te hoge premie of franchise een verzekering kunt krijgen, is er nog altijd het Tariferingsbureau BA. Daar kun je vaak een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid krijgen tegen een lager tarief dan bij de verzekeraars in de markt.