Dossier

9 vragen om de autoverzekering met de beste prijs-kwaliteit te vinden

25 mei 2020
Hoe vind je de autoverzekering met de beste prijs-kwaliteit?

De ene autoverzekering is de andere niet. Je staart je dan ook beter niet blind op de prijs. Veel hangt af van de kwaliteit en de service die je krijgt. Ontdek de 9 vragen om voor jouw situatie de autoverzekering te vinden met de beste prijs-kwaliteit.

Vind de autoverzekering met de beste prijs-kwaliteit

1. Wat is de prijs van een autoverzekering?

Hoeveel je betaalt voor je autoverzekering hangt af van veel verschillende elementen. Denk bijvoorbeeld aan je ongevallengeschiedenis, je leeftijd of de waarde van je wagen. Ontdek de 10 tips voor een lagere autopremie.

2. Krijg je een vervangwagen?

De meeste verzekeraars bieden je een vervangwagen als je auto hersteld moet worden na een ongeval. Maar er zijn toch heel wat verschillen. Vraag goed na hoe lang je recht hebt op een vervangwagen en wat de voorwaarden zijn. Bij veel maatschappijen moet je de wagen laten herstellen door een erkende hersteller om een vervangwagen te krijgen.

3. Moet je betalen om je auto te takelen?

Als je auto getakeld moet worden na een ongeval, kan je dat een pak geld kosten. Zit dat in je verzekering? Zijn er voorwaarden? Je vraagt het beter na als je geen appelen met peren wil vergelijken.

4. Stijgt je premie na een ongeval?

Bij de meeste verzekeraars wordt je autoverzekering duurder als je in fout bent bij een ongeval. Bij sommige kun je een joker inzetten om die premieverhoging te vermijden.

5. Hoe zit het met de franchise?

Bij een omniumverzekering moet je heel vaak rekening houden met een franchise. Weet dat er verschillende soorten franchise bestaan en dat een hogere franchise vaak een lagere premie betekent en omgekeerd.

6. Wat als je wagen total loss is?

Als je wagen niet meer hersteld kan worden, is hij total loss. Voor jou is het belangrijk om te weten welke schadevergoeding je dan kunt verwachten. Dat verschilt van autoverzekering tot autoverzekering omdat ze andere systemen en afschrijvingspercentages gebruiken. Vraag ook zeker hoe lang je wagen zijn maximale waarde behoudt en je 100% vergoed wordt.

7. Moet bob betalen?

Autoverzekeringen verschillen ook op de dekking als bob rijdt. Wat als jij een ongeval veroorzaakt met een auto van een vriend of omgekeerd als een vriend een ongeval heeft met jouw auto? De ene autoverzekering vergoedt de schade aan de auto wel, terwijl bij een andere een extra verzekering nodig is.

8. Wat zijn de eisen voor vergoeding na diefstal?

Als je een omniumverzekering hebt, dan is diefstal ook gedekt. Verzekeraars kunnen wel voorwaarden stellen voor ze willen vergoeden. Weet dat die zeer verschillend kunnen zijn van de ene verzekeraar tot de andere.

9. Hoe zit het met de service?

Als je een schadegeval hebt, dan kan de service van je verzekeringsmakelaar of -agent het verschil maken. Zij of hij kan je bijvoorbeeld helpen om je dossier samen te stellen en te zorgen dat je sneller vergoed wordt. Ook dat is een belangrijk punt als je autoverzekeringen vergelijkt. 

Vergelijk verstandig

Je merkt het: de prijs zegt niet zoveel als je autoverzekeringen vergelijkt, de kwaliteit van de autoverzekering is minstens even belangrijk. Als je een schadegeval hebt, kan dat duizenden euro’s verschil uitmaken. Jammer genoeg is het als consument niet makkelijk om op basis van al die criteria de autoverzekering te vinden met de beste prijs-kwaliteit.

Laat je helpen door Test Aankoop

Elk jaar analyseren we de contracten van de belangrijkste verzekeraars op de Belgische markt. Wij pluizen daarbij de kleine lettertjes na en geven elk contract een score op de verschillende criteria:

  • vervangwagen na ongeval in België
  • takelen na ongeval
  • diefstal
  • franchise
  • voertuigschade door een bob
  • premie-evolutie
  • afschrijvingspercentage
  • enz.

Om toegang te krijgen tot die schat aan informatie kun je gebruik maken van de onlinetools van Test Aankoop Verzekeringen:

  • Koopwijzer: doe een prijsaanvraag en ontvang je persoonlijke prijsvoorstellen. Je kunt ook intekenen als je dat wenst.
  • Simulator: ontdek de geschatte prijzen van de autoverzekeringen voor jouw profiel. 

In beide gevallen kun je ook de kwaliteit van de autoverzekeringen vergelijken.