Dossier

Afschrijving en je omniumverzekering: hoe zit het?

20 januari 2020
Afschrijving en je omniumverzekering

Afschrijving betekent hetzelfde als waardevermindering. Voor je omniumverzekering wil dat zeggen dat je auto in waarde afneemt. De afschrijving wordt uitgedrukt in een percentage per maand of per jaar.

Vind een omnium met een voordelige afschrijving

Afschrijving bepaalt de waarde van je auto

Als je een omniumverzekering hebt, dan daalt je auto in waarde door de afschrijving (of waardevermindering) die wordt toegepast. Als je auto total loss is of je auto gestolen is, zal dat dus een invloed hebben op het bedrag van je schadevergoeding. Door de afschrijving krijg je meer geld voor een auto die maar 1 jaar oud is dan voor een die 5 jaar oud is.

Let op de afschrijving als je omniumverzekeringen vergelijkt

 • Gedurende welke periode wordt er geen afschrijving toegepast?
  Hoe langer die periode, hoe beter. Soms zie je het aantal maanden vermeld staan in de naam van de autoverzekering, bijvoorbeeld 12 of 24M. Dat betekent dat je auto gedurende die tijd zijn volledige waarde behoudt.
 • Welk afschrijvingspercentage wordt toegepast?
  Hoe lager dit percentage, hoe trager je auto waarde verliest. Bij de meeste verzekeraars wordt je auto 1% minder waard per maand. Dat percentage wordt toegepast na de periode waarin je auto zijn volledige waarde behoudt.

Heb je een goedkope omniumverzekering gevonden? Dan betekent dat vaak dat je auto maar gedurende een korte periode 100% van zijn waarde behoudt.

Afschrijving in de praktijk

Stel dat je een omniumverzekering formule 24M met een afschrijvingspercentage van 1% hebt genomen voor je auto van € 20 000. De eerste 2 jaar (24 maanden) word je dan volledig vergoed. Daarna wordt de aangenomen waarde berekend op basis van de ouderdom van de wagen:

 • Voor een schadegeval na 36 maanden zal je schadevergoeding 88% bedragen van de waarde van je wagen. Logisch, want na de eerste 2 jaar gaat er elke maand 1% af. Je ontvangt dus € 17 600 bij total loss.
 • Voor een schadegeval na 48 maanden krijg je 76% van de waarde van je wagen (opnieuw 1% minder per maand na de eerste 2 jaar). Je ontvangt dus nog € 15 200 bij total loss.

Hoe vind je een omnium met een voordelige afschrijving?

Doe een prijsaanvraag via de koopwijzer autoverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen. Bij de verzekeraars die je kan selecteren zie je meteen een aantal gegevens:

 • kwaliteitsscore
 • type franchise
 • franchise (bedrag of percentage)
 • hoeveel maanden geen afschrijving wordt toegepast

Je krijgt dan binnen de 2 werkdagen prijsvoorstellen op jouw maat en ziet hoe het zit met de verschillende kwaliteitscriteria, bijvoorbeeld de afschrijving.

Vraag prijs en vergelijk de afschrijving