Dossier

Waarop letten als je een autoverzekering kiest?

05 maart 2020
Aandachtspunten bij je autoverzekering

De ene autoverzekering is de andere niet. Dat geldt zowel voor de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid als voor de full omnium. We zetten de aandachtspunten op een rij.

7 aandachtspunten bij de full omnium

Op zoek naar een full omnium? Deze 7 punten verdienen je bijzondere aandacht als je de verzekeraars naast elkaar zet. Een specifiek schadegeval zal namelijk niet overal op dezelfde manier geregeld worden. Hulp nodig?

Vind je full omnium met Test Aankoop Verzekeringen 

1. Hoe zit het met de afschrijving?

Een auto vermindert in waarde. Verzekeraars hanteren verschillende systemen om deze afschrijving te bepalen. Je kiest het best een full omnium die een geringe waardevermindering toepast voor de duur van je contract. Daardoor is je auto langer meer waard.

2. Wat zijn de voorwaarden voor vergoeding bij diefstal?

Soms gelden er strenge eisen vooraleer je recht hebt op een vergoeding bij diefstal. Zo eisen sommige verzekeraars dat er inbraaksporen zijn. Het is ook mogelijk dat ze geen dekking bieden als de dief de elektronische vergrendeling gehackt heeft.

3. Krijg je een vervangwagen?

De meeste verzekeraars voorzien in een vervangwagen als jouw auto onbruikbaar is door een ongeval in België (soms ook net over de grens). De voorwaarde is soms wel dat je je wagen laat repareren door een erkende hersteller. Controleer ook hoe lang je recht hebt op een vervangwagen met je full omnium. Dat kan schommelen van 2 tot 30 dagen.

4. Wanneer komt de full omnium tussen voor je eigen schade?

De waarborg eigen of materiële schade vergoedt schade die je zelf veroorzaakt hebt. Zorg dat je een contract kiest waarin een schadegeval niet noodzakelijk een ongeval moet zijn. Daardoor zal je verzekeraar voor speciale gevallen moeilijker dekking kunnen weigeren.

5. Hoe zit het met de franchise?

  • Geef de voorkeur aan een contract waarbij er op zo weinig mogelijk gevallen een franchise wordt toegepast. Controleer bijvoorbeeld of er een vrijstelling is bij diefstal.
  • Let op met een lage franchise. Dat betekent dat je een hogere premie zal betalen. Omgekeerd kan een hogere franchise voor dezelfde omnium bij dezelfde verzekeraar je de mogelijkheid bieden om je premie te beperken.
  • Weet dat je verzekeraar met een Engelse franchise alle schade zal betalen zonder dat het jou 1 eurocent kost. Hou er wel rekening mee dat je verzekering iets duurder zal zijn dan bij de franchise met een vast bedrag of met een percentage.

6. Wanneer wordt je auto total loss verklaard?

Geef de voorkeur aan een contract dat het voertuig total loss verklaart zodra de herstellingskosten meer bedragen dan de werkelijke waarde van het voertuig bij het ongeval, verminderd met de waarde van het wrak. Andere polissen vertrekken van de aangenomen waarde, wat het bedrag van de herstellingskost om het voertuig total loss te doen verklaren sterk opdrijft. Ontdek meer over het verschil tussen aangenomen en werkelijke waarde.

7. Hoe zit het met de bewijslast?

Als er sprake zou kunnen zijn van een grove schuld (als de auto bijvoorbeeld niet in orde was met de technische keuring), moet de verzekeraar normaal bewijzen dat het gedrag van de verzekerde de oorzaak was van de schade. Soms wordt die bewijslast echter omgedraaid en moet je als verzekerde zelf aantonen dat je ongeval niet daaraan te wijten was. Zo’n full omnium vermijd je beter.