Dossier

Hoe analyseren we autoverzekeringen?

16 juli 2018
Test Aankoop onderzoekt autoverzekeringen

16 juli 2018
We pluizen de autoverzekeringen na op basis van een identieke set criteria. Bijna alle contracten die je in België vindt, onderzoeken we op die manier. Zowel directe verzekeraars als maatschappijen die met makelaars of agenten werken, nemen we mee in onze analyse. Zo krijgt elke autoverzekering een kwaliteitsscore en een klantentevredenheidsscore.

Scoor met je autoverzekering   

Hoe komen we tot de kwaliteitsscore?

 • De kwaliteitsscore van een autoverzekering is een combinatie van de resultaten voor de technische kwaliteiten en de klantentevredenheid.
 • De technische kwaliteiten worden door de experten geëvalueerd op basis van identieke criteria. Die zijn verschillend voor de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid en de omnium.
 • De beoordeling gebeurt op een onafhankelijke en onpartijdige manier.
 • Op basis van de resultaten krijgt elke autoverzekering een score tussen 0 en 100:
  • Minstens 65: contract van goede kwaliteit
  • Van 50 tot en met 64: contract van gemiddelde kwaliteit
  • Minder dan 50: contract van slechte kwaliteit

Wat is de klantentevredenheidsscore? 

 • De klantentevredenheidsscore van een autoverzekering is gebaseerd op de resultaten van de jaarlijkse enquête bij de abonnees van Test Aankoop. 
 • De enquête peilt naar de globale tevredenheid van de abonnees die in de 5 voorbije jaar een schadegeval hadden met hun auto.
 • De score schommelt tussen 0 en 100. Als er niet genoeg resultaten zijn, dan geven we geen cijfer weer.

Hoe komen we tot de Beste van de Test?

Op basis van de resultaten voor de technische kwaliteiten weten we welk contract er het best uitkomt. Dat krijgt dan het label Beste van de Test.

Waaruit bestaat de Beste Koop?

Test Aankoop raadt meestal ook een Beste Koop aan. Dat is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Omdat de premie bij een autoverzekering afhangt van je persoonlijke situatie is een algemene Beste Koop niet mogelijk.

Vind jouw persoonlijke Beste Koop in 3 stappen

 1. Doe je aanvraag dankzij de koopwijzer autoverzekeringen en ontvang na 2 werkdagen de offertes van onze partner(s).
 2. Vergelijk de premies en de kwaliteitsscores voor de verschillende autoverzekeringen.
 3. Kies de autoverzekering met de beste prijs-kwaliteitverhouding voor jouw situatie. De goedkoopste verzekering uit de contracten met het label ‘goede kwaliteit’ is jouw persoonlijke Beste Koop. Opgelet: het is ook mogelijk dat er meerdere verzekeringen voor jou de Beste Koop zijn.

Afdrukken Versturen via e-mail