Nieuws

Autosalon 2023: wat is de goedkoopste autolening?

18 januari 2023
Autosalon 2023

Tijdens het Autosalon kun je voor autoleningen profiteren van salonvoorwaarden. Een goede raad: je hoeft je niet te haasten, want de tarieven blijven vaak gelden tot het einde van februari.

Autosalon 2023: de goedkoopste autolening

Als je van plan bent om deze week het Autosalon te bezoeken, bekijk dan zeker ook de interessante salonvoorwaarden voor autoleningen. Sommige van de aangekondigde voordeeltarieven zijn vaak geldig tot het einde van februari. Je hoeft je dus niet te haasten. Wat moet je kiezen tussen een autolening aan 0 %, een balloonkrediet of een privé leasing?

Wagens op het autosalon

Een renteloze lening: risico dat je extra kortingen of voordelen misloopt

Sommige autoverkopers bieden een renteloze lening aan of een lening aan 0 % dus. Dat lijkt natuurlijk zeer aantrekkelijk. Door een lening te nemen, loop je het risico dat je niet in aanmerking komt voor een extra korting op de aankoopprijs of dat je eventuele gratis opties misloopt. Let dus op met een renteloze lening.

Balloonkrediet: risico dat je meer betaalt dan met een klassieke autolening

Sommige autodealers, net als sommige banken, bieden een speciaal type autolening aan, vaak "balloonkrediet" genoemd. In het algemeen ligt het maandelijkse bedrag dat je moet afbetalen veel lager dan met een klassiek afbetalingsplan.

Dat lijkt misschien interessant, maar er schuilt een addertje onder het gras: op het einde van het contract moet je een groot bedrag in één keer afbetalen als je de auto wilt houden. Meestal blijkt dat het totaalbedrag dat je afbetaalt - inclusief het hoge bedrag op het einde -  hoger ligt dan bij een klassieke autolening.

Private lease steeds meer in zwang

Bij private lease gaat het niet om een lening, maar om een soort huur op lange termijn. Een formule die steeds populairder wordt, ook op het Autosalon. Met een private lease word je nooit eigenaar van de wagen, maar geniet je wel andere voordelen.

Afhankelijk van je profiel kan private lease een interessante keuze zijn; je moet de prijs van de wagen, de kost van de financiering, verzekering, taksen, onderhoud en technische controles berekenen in verhouding tot de termijn van de leasing. Lees ook ons dossier over private lease.

Beperkte geldigheid rentevoet

Houd er rekening mee dat de overeengekomen rentevoet na de ondertekening van het contract slechts een beperkte tijd geldig blijft. Soms zelfs maar twee maanden. Momenteel is de levertermijn voor auto's zeer lang. Om die reden gaan de banken er doorgaans mee akkoord om de standaardtermijn te verlengen. Maar vraag dat voor alle zekerheid wel eerst na.

Binnenkant wagen op autosalon

De mening van Testaankoop

Als een autodealer je een renteloze lening voorstelt, moet je waakzaam zijn, vooral op het Autosalon. Helemaal gratis zijn die leningen zelden en je riskeert daardoor andere voordelen of extra kortingen op de aankoopprijs mis te lopen.

Andere verkopers bieden dan weer een zogenaamd "balloonkrediet" aan. Laat je daar niet te snel door verleiden, want als je de auto wilt houden, betaal je op het einde van de rit met die formule in principe meer dan met een klassieke autolening.

Afhankelijk van je profiel kan een private lease wel interessant zijn. Houd altijd in het achterhoofd dat de rente bij een autolening slechts geldt voor een beperkte duur en kan worden verhoogd na een bepaalde periode. Daar moet je dus ook rekening mee houden wanneer je een autolening afsluit.

Autoleningen vergelijken

Onze vergelijker autoleningen is het ideale hulpmiddel om de meest voordelige autolening te vinden. Je vindt zo de beste tarieven bij meer dan 100 banken (officiële tarieven voor nieuwe klanten). Een absolute must dus als je overweegt om een auto te kopen tijdens het Autosalon.

Vergelijk autoleningen