Dossier

Een autolening tegen 0% is niet altijd interessant

28 januari 2021
autofinanciering-speel-de-concurrentie-uit

Als je op zoek gaat naar een autolening, wees dan op je hoede wanneer de voorwaarden beduidend aanlokkelijker lijken dan elders. Een krediet tegen 0 % bv.: kost dat je echt niets? Of zit er een adder onder het gras?

Onze Koopwijzer autoleningen is het beste startpunt om een goedkope autolening te vinden.

NAAR ONZE KOOPWIJZER AUTOLENINGEN

Diverse mogelijkheden

 • Bij een klassieke autolening  moet je gedurende een vooraf afgesproken periode in vaste maandelijkse schijven afbetalen. De wet legt maximale termijnen op al naargelang het leenbedrag.
  Je kunt voor zo'n lening zowel aankloppen bij een bank als bij veel autodealers zelf. Banken hanteren soms een lager tarief voor milieuvriendelijke auto's of voor wie zijn kredietaanvraag online indient.
  Daarnaast kun je ook lenen via een kredietmakelaar. Dat is de categorie tussenpersonen die vaak in huis-aan-huisblaadjes en kranten reclame maken en van wie je soms ongeadresseerde post in de bus krijgt. Hier kunnen we kort zijn: vergeet die, ze zijn meestal duurder. 
 • Sommige autodealers, maar ook enkele banken, promoten een speciale soort van autolening, die vaak een ballooncontract wordt genoemd. Kenmerkend is dat de maandelijkse afbetaling een stuk lager ligt dan bij de klassieke formule. Dat oogt erg aantrekkelijk. Maar het venijn zit in de staart: op het einde van het contract moet je in principe een grote som, de zgn. "balloon" in één keer ophoesten. In veel gevallen blijkt dat je méér op tafel moet leggen dan met een klassieke autolening als we het totaal maken van de gewone afbetalingen en die laatste hoge som. Bovendien zijn er nog een paar andere punten waardoor deze formule niet helemaal te vergelijken is met een klassiek lening. Om al die redenen is deze vorm van autolening in principe niet interessant.
 • Voor een auto lenen via een kredietopening is sowieso altijd af te raden. In dat geval legt de kredietgever geen vast afbetalingsplan op (hooguit een laag minimumbedrag per maand af te betalen). Die formule is niet alleen duurder dan een klassieke autolening, ze is ronduit gevaarlijk omdat je uiteindelijk in een schuldenspiraal verstrikt kunt raken.
 • Private lease is geen krediet, het is een vorm van huur op lange termijn. Je wordt dus nooit eigenaar van de wagen. We hebben daar een apart dossier aan gewijd.

Gratis? Geloof dat niet altijd zomaar!

Soms ligt het tarief bij autodealers erg laag: 0 %. De keuze lijkt dan simpel. Maar … je moet wel beseffen dat een lening die gratis lijkt te zijn, alleen kan als de dealer voldoende overhoudt aan de autoverkoop zelf. Want ter compensatie kent de dealer je dan vaak geen (bijkomende) korting op de auto toe, of soms moet je je dan met een lagere prijs tevredenstellen voor de overname van uw oude auto. Als men het totaalplaatje bekijkt, kan een lening tegen 0 % bij een autodealer, die nochtans 7 % korting heeft toegekend, daardoor toch duurder uitvallen dan wanneer je de dealer zo ver krijgt dat hij een grotere korting toepast (10  %) en je daarna een lening tegen 1 % sluit bij een bank …

Moet je een voorschot betalen?

Autoverkopers vragen in de praktijk dikwijls een voorschot. Dat is niet verplicht en het mag hoe dan ook maximaal 15 % bedragen. 

Wanneer je niet de hele aankoopsom leent, krijg je van de kredietgever soms een lager tarief.

Speel de concurrentie uit

Onze Koopwijzer autoleningen kiest uit meer dan 100 aanbiedingen van banken (officieel tarief voor nieuwe cliënten) de beste tarieven voor jou. Gebruik die als onderhandelingsbasis.

Volg daarbij ons driestappenplan.

 1. Zeg de autodealer niet meteen hoe je de auto denkt te betalen. Onderhandel eerst over de prijs van de auto en de korting, en eventueel over een zo goed mogelijke overnameprijs voor uw oude auto. Vraag pas daarna wat hij je als krediet kan aanbieden.
 2. Surf naar onze Koopwijzer autoleningen.
 3. NAAR ONZE KOOPWIJZER AUTOLENINGEN

 4. Ga met het laagste tarief dat je ergens als nieuwe cliënt kunt krijgen, naar je huisbankier. Hamer erop dat je als trouwe cliënt betere voorwaarden verdient. De kans is reëel dat dat werkt. Als je een milieuvriendelijke auto koopt, dring dan zeker aan op een korting, zoals dat bij sommige banken gebruikelijk is (bv. BNP Paribas Fortis).