Ik begrijp dat niet alles getest kan worden, maar deze test is wel erg beperkt. Om daar zo’n vergaand advies aan te verbinden is ronduit kortzichtig.

Je kunt de Airfryer enigszins vergelijken met een hete lucht oventje, maar dan een die warmte veel intensiever op het voedsel overbrengt. Daardoor ontstaat er veel sneller een krokante laag en is de bereidingstijd veel korter. De Airfryer doet dat door een combinatie van snel bewegende hete lucht en directe stralingswarmte die diep onder het oppervlakte doordringt. De Actifry van Tefal gebruikt alleen bewegende lucht en is daarom een stuk trager. Over het algemeen geldt hoe korter de baktijd, hoe minder de uitdroging en hoe beter dus de kwaliteit van de frieten.

De Airfryer is echter geschikt voor vele verschillende gerechten, waaronder frieten. Ik heb met vele gerechten zelf proeven gedaan. Zoals met alle methodes voor voedselbereiding gaat het ene gerecht beter dan het andere. Je kunt kip bijvoorbeeld in de pan, de oven, de friteuse, magnetron, grill en vele andere wijze klaarmaken. Allen met een eigen specifiek resultaat. In de Airfryer komt kip er bijzonder goed uit met een heerlijk knapperig velletje en gaar van binnen. Door de roterende arm in de Actifry kun je kip hierin helaas alleen in kleinere stukjes klaarmaken. Het velletje of eventueel buitenlaagje waarmee je het zou willen insmeren gaat hierdoor ook verloren.

Ovenfriet is speciaal ontwikkeld voor bereiding in lucht en presteert in zowel de Airfryer als de Actifry beter dan gewone diepvries friet of verse friet. Ook de bereidingstijd is hiermee een stuk korter. Dat wil niet zeggen dat er alleen ovenfriet in kan, maar wel dat dit zeer goede resultaten geeft.

Wat de vorming van acrylamide betreft wordt vreemd genoeg niets gezegd over hoe dit voorkomen kan worden. Zo is het bij de Airfryer belangrijk dat frieten tijdens het bakken minimaal eenmaal in het mandje omgeschud worden. Mijn voorkeur is dit op ongeveer driekwart van de bereidingstijd te doen. Je kunt ook tijdens het bakken makkelijk even kijken hoe de inhoud van het mandje eruitziet, zie je bruine plekjes schud je gewoon nog een keer, is het te donker, dan ben je gewoon te laat. Degene die bakt is ook bij dit soort apparaten een belangrijke bepalende factor voor het eindresultaat.

Kortom, deze test is te beperkt om een goed oordeel te vormen en al helemaal om een negatief aankoopadvies op te baseren. De grote veelzijdigheid van het apparaat is ook volledig buiten beschouwing gelaten en de onderzoeker heeft zich niet verdiept in de specifieke kenmerken van een dergelijk apparaat. Het is teleurstellend dat dergelijke grote innovaties op zo’n oppervlakkige en negatieve manier door een professioneel testinstituut worden beoordeeld. Hier heeft de consument niks aan.