Vinted-oplichtingen nemen toe: wees voorzichtig

"Ik verkocht een nagenoeg nieuwe jas, maar de koper stuurde hem beschadigd terug en weigerde te betalen. Vinted gaf de koper gelijk.”
“Ik verkocht een ring, maar de koper zei dat het pakket bij ontvangst leeg was. De koper kreeg zijn geld terug en ik was het mijne kwijt.”
We ontvangen veel soortgelijke voorbeelden van oplichting op het Vinted-platform. Lees hier meer over de nieuwste soort oplichting op de app en ons advies over hoe je deze kunt vermijden.
Wat is Vinted en waarom is het populair?
Vinted is een app om tweedehands kleding te kopen of te verkopen. Het is populair bij veel consumenten. Ze kunnen de kleding die ze niet meer dragen, verkopen om ze een tweede leven te geven, terwijl ze tegelijkertijd hun ecologische impact verminderen door zelf tweedehands te kopen.
Daarnaast is de app vooral populair vanwege de ruime keuze aan kleding en het gebruiksgemak.
De “Kopersbescherming” van Vinted
Het succes van het Vinted-platform is enorm, vooral omdat het geen app is zoals alle andere: het onderscheidt zich door zijn “Kopersbescherming”. De app heeft dus een systeem opgezet dat de koper die op het platform koopt, beschermt in geval van een probleem.
Bij Vinted betaal je via het platform, de verzendkosten worden er geregeld en je kunt bij problemen een beroep doen op Vinted.
Maar deze bescherming is niet gratis. De koper moet een forfaitair bedrag van € 0,70 plus 5 % van de prijs (exclusief leveringskosten) betalen. Daarnaast beschermt dit systeem alleen de koper en is de verkoper soms het slachtoffer, bijvoorbeeld in het geval van een koper met slechte bedoelingen.
Oplichtingspraktijken op Vinted: een groeiende bedreiging voor consumenten
De opkomst van oplichting op Vinted en de waarschuwingssignalen waar je op moet letten
Ondanks dit “Kopersbescherming”-systeem, dat alleen de koper beschermt, zijn er steeds meer oplichtingspraktijken op Vinted en de meeste hebben betrekking op de verkoper.
Het platform is op zich niet risicovol, maar net als op andere online platformen lukt het mensen met slechte bedoelingen soms om een consument buiten het platform te lokken, bijvoorbeeld via e-mail of op WhatsApp.
In dit geval moet je altijd heel voorzichtig zijn met wat ze je vragen te doen.
Wees in ieder geval op je hoede als ze je meer dan de vraagprijs aanbieden, terwijl je een betalingslink krijgt. Die dient zogenaamd om te verifiëren dat je betrouwbaar bent.
Weet wel dat je niet meer kunt terugkomen op je aankoop. De wettelijke bedenktijd van 14 dagen geldt alleen bij een online aankoop bij een professionele verkoper, en dus niet tussen particulieren.
Nieuwe soort oplichting op de app Vinted
Onlangs werd een nieuwe weerkerende oplichting gespot in de app en verspreid via TikTok: een gebruiker koopt een product en wanneer hij het pakket ontvangt, beweert de oplichter dat hij een volledig ander product heeft ontvangen.
De verkoper heeft bijvoorbeeld een trui via de post verzonden, maar de koper beweert een schaakspel te hebben ontvangen. De koper/oplichter stuurt dan een frauduleuze foto van een geopend pakket als bewijs en de verkoper krijgt zijn geld nooit terug, in tegenstelling tot de oplichter die een vergoeding van Vinted krijgt.
Tips om oplichting op Vinted te vermijden
- Analyseer de Vinted-advertentie zorgvuldig en spoor verdachte elementen op. Bekijk bijvoorbeeld de profielen van de verkopers. Degene die geen informatie bevatten (foto's, beschrijving, opgeslagen artikelen) en geen beoordelingen hebben, zijn zeer verdacht.
- Maak als verkoper foto's van de zendingen, zowel van de doos, het label als het product erin.
- Volg als koper het pakket goed op. Want ook als je niets hebt ontvangen, wordt het pakket twee dagen na de geregistreerde bezorgdatum automatisch als bezorgd gemeld. En als je je gedurende deze twee dagen niet hebt gemeld, kun je geen terugbetaling meer krijgen via Vinted.
- Gebruik veilige betaalmethoden op Vinted. Vermijd buitenlandse cheques of betalen via Western Union.
- Vraag zeker extra informatie of andere foto's om een beter idee te krijgen van je aankoop.
Wat te doen in geval van oplichting op Vinted?
Meld oplichting op Vinted aan Testaankoop
Ben je ook het slachtoffer geworden van oplichting op Vinted of op een ander online tweedehandsverkoopplatform? Neem contact op met de experts van onze Adviesdienst op 02 542 34 34 (elke werkdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag 16.00 uur). Je kunt ook een klacht indienen via onze klachtenbox.
Andere mogelijke oplossingen in geval van oplichting op Vinted
Ben je slachtoffer van oplichting op Vinted? Meld het probleem dan altijd zo snel mogelijk aan Vinted. Je kunt het probleem melden via de website meldpunt.belgie.be, waar je advies krijgt, en je kunt daarnaast ook aangifte doen bij de politie over deze oplichting.
Heb je nog andere vragen over Vinted of tweedehands online verkopen?
Heb je nog andere vragen? Lees zeker ons online dossier “Hoe veilig tweedehands kopen en verkopen: tips en tricks om fraude te voorkomen”. Je leert meer over de regels voor de aan- of verkoop van tweedehands spullen en extra advies hierover.