Wat als mijn online besteld pakje maar niet komt?
Als je iets hebt besteld in een webshop en het pakje maar niet wordt geleverd, ga je er maar beter niet van uit dat je meteen de aankoop kunt annuleren en je geld terugeisen. Meestal moet je de verkoper een tweede kans geven.

Vandaag besteld, morgen geleverd. Die idee leeft heel hard bij onlineaankopen. Maar de werkelijkheid is soms anders. Wat kun je doen als je pakje maar niet komt?
Loop niet te hard van stapel
Kijk in de eerste plaats binnen welke termijn de onlineverkoper had beloofd te leveren. Was er geen termijn afgesproken, dan moet je volgens de wet maximaal 30 dagen op de levering wachten.
Wanneer de vastgelegde termijn of de wettelijke periode van 30 dagen eenmaal voorbij is, moet je de verkoper eerst nog wat extra tijd geven. Vraag hem om de levering binnen een redelijke termijn uit te voeren, bijvoorbeeld 7 dagen, en voeg eraan toe dat je de bestelling anders kosteloos zult annuleren.
Pas als die aanvullende termijn niet wordt nageleefd, ben je niet langer gebonden door de koopovereenkomst en kun je ze kosteloos annuleren. Stuur in dat geval opnieuw een mail, dit keer dus om de bestelling effectief te schrappen en je geld terug te eisen.
De verkoper is dan verplicht om je geld “onverwijld” terug te betalen.
Speciaal geval
Die bijkomende leveringstijd hoef je de onlineverkoper niet te geven wanneer:
- de leveringstermijn voor jou essentieel was,
- je de verkoper hierover hebt geïnformeerd, bijvoorbeeld via mail;
- de verkoper heeft bevestigd dat hij zich aan de bewuste datum zou houden.
In dat geval mag je je geld onmiddellijk terugvragen als de verkoper niet van zijn woord is.
Als het pakje zoek is geraakt
Jammer genoeg loopt het soms helemaal mis bij de verzending en komt het pakje nooit terecht. Dat is in principe de verantwoordelijkheid van de onlineverkoper. Hij moet zorgen dat je het gekochte alsnog ontvangt, indien nodig door het een tweede keer te verzenden. De prijs geldig op het ogenblik van de bestelling blijft uiteraard geldig.
De verkoper ontsnapt alleen aan die verplichting als hij kan aantonen dat de fout bij jou ligt, bijvoorbeeld omdat je een fout adres hebt doorgegeven.
Probeert hij de aansprakelijkheid af te wentelen op de pakjesdienst die de bestelling moest leveren? Ga daar vooral niet mee akkoord. Het is met de verkoper en met hem alleen dat jij een overeenkomst hebt gesloten.
Maar let wel: mocht je aan de koerier hebben bevestigd dat hij het pakje bijvoorbeeld op je terras of in je tuin mag achterlaten als je afwezig bent op het ogenblik van de levering en je het daar niet vindt, dan zal het nagenoeg onmogelijk zijn om een nieuwe levering te eisen van de verkoper.
Kredietkaart kan redding brengen
Als de verkoper niet reageert, heb je soms nog een troef in handen voor het geval je met een kredietkaart hebt betaald. Aan sommige kaarten is immers een verzekering gekoppeld waardoor je je geld terugkrijgt indien het gekochte product niet wordt geleverd en je het probleem zelf vruchteloos hebt proberen te regelen.
Heb je een kredietkaart van Visa of Mastercard? Dan kun je de aankoop ook betwisten via de website mijnkaart.be.
Zit je met een probleem?
Voor meer tips bij je onlineaankopen verwijzen we je graag naar ons dossier over kopen via het internet.
Daarnaast kun je met je vragen ook altijd terecht bij onze Adviesdienst. Je kunt onze experts online contacteren, of je kunt hen elke werkdag tussen 9 en 12.30 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag) bellen op het nummer 02 542 34 34.
BEL EEN EXPERT VAN ONZE ADVIESDIENST