Koop je op een market place? Volg dan zeker onze tips
Weten bij wie je online koopt, is cruciaal om nare verrassingen te voorkomen wanneer het na de aankoop misloopt. Want de naam van de webshop is niet altijd de naam van de eigenlijke verkoper.

Er zijn webshops die rechtstreeks uitgaan van de verkoper zelf. Andere zijn eigenlijk market places of onlineverkoopplatformen, omdat meerdere verkopers er hun goederen te koop aanbieden. Nog andere zijn een mix van een eigen webshop en een platform.
Maakt dat iets uit? Op het eerste gezicht denk je misschien van niet. Maar wacht maar tot je plots moet betalen om het pakje terug te sturen, terwijl je pertinent zeker weet dat dat normaliter niet het geval is op die website. De verklaring is simpel: je bent onderworpen aan de voorwaarden en handelspraktijken van de eigenlijke verkoper.
Weten bij wie je online koopt, is dus cruciaal. Daarom enkele gouden tips.
Weet bij wie je koopt
- Kijk goed uit of er een andere verkoper vermeld staat dan de naam die aan de website is gelinkt. Je moet de naam bij het aanbod zelf terugvinden (soms is dat wel in kleine lettertjes) en vervolgens ook nog eens in het winkelmandje.
- Klik op de naam van de verkoper of op het icoontje ernaast. Als hij echt bestaat, moet je dan zijn bedrijfsnaam, adres, ondernemingsnummer, contactgegevens te zien krijgen
- Is die verkoper geen professionele handelaar maar een particulier? Dan is de regel van het wettelijke herroepingsrecht waardoor je je achteraf nog zonder kosten kunt bedenken, normaliter niet van toepassing. En je zult je evenmin op de wettelijke garantie kunnen beroepen. Tenzij het platform iets anders bepaalt.
- Is het een professionele verkoper maar is hij buiten de EU gevestigd? Dan is het moeilijker om je rechten te doen gelden in geval van problemen. Je riskeert bovendien bijkomende kosten via de koerierdienst die je het pakje komt leveren (btw, douanerechten, administratieve kosten).
- Lees het oordeel van eerdere kopers en ga ook buiten de website zelf op zoek naar ervaringen van anderen.
- Let erop dat voldoende info wordt gegeven over het product: kenmerken, prijs, bijkomende kosten, leveringstermijn … Ga zeker ook na of je over een bedenktijd beschikt en hoe het zit met de kosten als je het pakje zou willen terugsturen.
Wees voorzichtig bij het betalen
Geef voor de betaling de voorkeur aan een kredietkaart of PayPal.
Betaal hoe dan ook uitsluitend via het platform.
Geef nooit gevolg aan een vraag van een verkoper om de betaling buiten het platform te doen, bijvoorbeeld via Western Union.
Zit je met een probleem?
Je kunt elke werkdag met je vragen terecht bij de experts van onze Adviesdienst op het nummer 02 542 34 34.
Wanneer het geschil een buitenlandse verkoper betreft maar van binnen de EU, staat het Europees Centrum voor de Consument paraat voor je.