Hoe kies je een webshop?
Waar moet je rekening mee houden voordat je een aankoop doet in een online winkel?
Waar moet je op letten bij online winkelen?
Meer en meer consumenten winkelen online. Die online winkels bieden een handige en alternatieve oplossing aan de consument die zijn artikels van thuis uit kiest en ze thuis ontvangt zonder zich te moeten verplaatsen. Wanneer je online winkelt, moet je met een aantal punten rekening houden:
- Je moet de contractuele documenten en de bestelbevestiging ontvangen voordat de verkoop plaatsvindt.
- Je hebt 14 kalenderdagen de tijd om beroep te doen op je herroepingsrecht: tijdens die periode kun je de verkoper meedelen dat je je aankoop wilt annuleren.
- Je hebt twee jaar wettelijke garantie op je aankoop.
- Een aantal producten kunnen niet geretourneerd worden, dat geldt voor persoonlijke en verzegelde producten (een cd, een crème) of producten die niet teruggestuurd kunnen worden omwille van gezondheids- of hygiëneredenen.
- Zorg ervoor dat je de transactie via een beveiligd apparaat uitvoert en dat je je op een beveiligde pagina bevindt: https in de url en een gesloten slotje.
Hoe kan je zien of een webshop veilig is?
Het internet wordt geplaagd door valse webwinkels. Zij bootsen bekende winkels na of bieden producten aan tegen overdreven lage prijzen. Na hooguit enkele weken verdwijnen deze webshops. Mét het geld van de klant. Eens je iets hebt aangekocht op een valse webwinkel is het natuurlijk al te laat. Wees dus kritisch voordat je overgaat tot aankoop en neem je voorzorgen:
- Een té lage prijs is nóóit normaal. Wie denkt een goedkope slag te slaan, kan bedrogen uitkomen.
- Nepwebwinkels verschijnen voor een paar dagen, hooguit een paar weken en verdwijnen dan weer. Impulsieve aankopen zijn daarom niet verstandig. Waarom je aankoop geen weekje uitstellen als het kan? Sla bij voorkeur minstens het weekend over.
- Kijk eens na hoe oud de domeinnaam van de winkel is. Dat kun je doen op https://who.is. Als de domeinnaam nog geen week oud is, dan mag er gerust een belletje rinkelen en is extra voorzichtigheid geboden.
- Staat er een adres en telefoonnummer op de site? Echte webwinkels zijn te contacteren. Probeer eens contact te krijgen en stel bijvoorbeeld een vraag over het product.
- Google het rekeningnummer eens waarop je moet betalen. Als er al klachten over de webshop zijn, zou dat rekeningnummer meermaals in de resultaten kunnen opduiken.
- Bekijk goed welke betaalservices worden aangeboden. Zo geeft Western Union bijvoorbeeld geen bescherming voor de koper. PayPal geeft dit wel in de meeste gevallen. Mocht je toch bedrogen uitgekomen zijn, dan kun je via PayPal of je Visakaart-provider altijd een procedure starten om te proberen je geld te recupereren.
Lees meer tips over over hoe je een betrouwbare webshop kunt herkennen.
Welke webshops zijn betrouwbaar?
Wij hebben meer dan 100 webshops uit verschillende domeinen geëvalueerd. We beoordeelden hun werking op allerlei vlakken. Vóór je beslist waar je koopt, kun je in onze Koopwijzer Webshops bekijken hoe een webshop het er vanaf brengt en te weten komen of deze aan je verwachtingen beantwoordt.
Voor heel wat producten die wij testen, beschikken wij op deze website over een eigen koopwijzer (bv. voor smartphones, wasmachines, gps, stofzuigers …). We nemen er telkens de link op naar webshops waar de producten kunnen worden besteld, mét onze beoordeling van de webshop en eventueel of deze te mijden is.
Een voorbeeld hieronder:
Heb ik herroepingsrecht op mijn onlineaankoop?
Wanneer het product niet overeenstemt met de beschrijving op de website, heb je als consument het recht om het product terug te sturen. In dat geval spreken we van een niet-conforme levering. De kosten voor de terugzending zijn dan ten laste van de verkoper, en ook de originele leveringskosten moeten worden terugbetaald.
Wanneer de online aankoop wel conform is, maar niet past, de kleur of het materiaal je niet bevalt of dat je simpelweg spijt hebt van de aankoop, dan heb je 14 dagen de tijd om je te bedenken en het product terug te sturen. Een reden hoef je daarvoor niet te geven. Dat noemt men het herroepingsrecht. In het geval van een herroeping zijn de kosten van de terugzending voor rekening van de koper, behalve wanneer de verkoper bereid is om deze op zich te nemen of wanneer hij vergeten is om je er over te informeren dat die kosten door je gedragen moeten worden. Je kunt echter wel de originele leveringskosten terugbetaald krijgen. De herroepingstermijn bedraagt in heel de Europese Unie 14 kalenderdagen, Wanneer de verkoper zijn klanten niet duidelijk heeft geïnformeerd over dat recht, wordt de termijn zelfs verlengd tot één jaar. Bovendien is de verkoper is verplicht om je op de website een formulier ter beschikking te stellen om aan de aankoop te verzaken. Anders kun je het modelformulier van de FOD Economie gebruiken.
Er zijn echter uitzonderingen op de toepassing van die wettelijke bedenktijd. We beperken ons hier tot enkele courante voorbeelden van aankopen waar je meteen aan vastzit:
- de reservering van logies (bv. boeking van het hotelkamer), een etentje in een restaurant, een vrijetijdsbesteding (bv. een optreden) of vervoer (bv. huurauto, vliegticket, treinticket);
- een dvd, cd, cd-rom, videocassette of software waarvan je de verzegeling hebt verbroken;
- diensten die met je instemming vóór het einde van de bedenktijd volledig zijn uitgevoerd (bv. muziek die je online hebt gekocht en meteen hebt gedownload) en waarbij je uitdrukkelijk hebt erkend dat het herroepingsrecht niet van toepassing was;
- producten die op je maat of volgens je specifieke wensen zijn vervaardigd (bv. een T-shirt met een foto van je zoontje). Besef dus goed dat wanneer je bv. online een hotelkamer boekt of een vliegticket, een huurauto of een ticket voor een concert, de verkoper wettelijk niet verplicht is om je geld terug te betalen als je de boeking annuleert. De enige verplichting die de wet oplegt, is dat de verkoper in zijn algemene voorwaarden uitdrukkelijk moet opnemen in welke gevallen je niet meer aan de aankoop zult kunnen verzaken.
Wanneer de uitvoering van een dienst op je uitdrukkelijk verzoek nog tijdens de wettelijke bedenktijd werd aangevat (maar de dienst dus nog niet volledig is uitgevoerd), bestaat daarentegen wel de mogelijkheid om de aankoop alsnog tijdens de bedenktijd te herroepen. Maar dan moet je de dienstverlener ten dele betalen, meer bepaald een bedrag evenredig met het gebruik dat je reeds van de dienst hebt gemaakt tot het ogenblik waarop je de dienstverlener ervan op de hoogte brengt dat je je herroepingsrecht uitoefent. Zo kun je bv. een einde maken aan een abonnement voor de levering van gas of elektriciteit, of aan je inschrijving op een datingsite.