Dossier

Hoe veilig tweedehands kopen en verkopen: tips en tricks om fraude te voorkomen

12 juli 2022
veilig tweedehands kopen

Er is veel vraag en aanbod van tweedehands en vintage: kleren, speelgoed, meubels … Ook tweedehandsauto's zijn al jaren een klassieker bij de zoekertjes. Waar moet je als koper of verkoper op letten? Hier onze tips voor als je niet wilt worden bedrogen bij de aankoop of verkoop van tweedehandsspullen. Online, op een rommelmarkt, bij een garageverkoop ...

Boomende markt

Steeds meer mensen kopen of verkopen spullen die al een eerste leven achter de rug hebben. Dat gaat van kleren, speelgoed en decoratiespullen tot een smartphone of tablet en een auto.

Waarom tweedehands kopen of verkopen?

De voordelen van tweedehands (ver)kopen zijn bijna onnoemelijk. Het doorverkopen van spullen kan wat extra inkomen opleveren, al wordt voor tweedehands vaak niet veel geboden. Maar er zijn nog andere factoren die een rol spelen:

  • Het groeiende milieubewustzijn. Sommige mensen willen minder consumeren en willen minder spullen weggooien die nog in orde zijn. 
  • Meer aandacht voor het herstellen van spullen, het recycleren om de levensduur te verlengen of zelfs het upcyclen van materialen. 
  • De evolutie op het vlak van technologie en communicatie. Je moet al lang niet meer een hele dag op een tweedehandsbeurs of een rommelmarkt gaan staan om je overtollige spullen aan de man of vrouw te brengen, gewoon enkele foto’s online zetten volstaat.

VOORDELEN VAN TWEEDEHANDS

Voor de koper

Voor de verkoper

Goedkoper kopen dan nieuw

Een extraatje verdienen

Ecologische voetafdruk verkleinen

Oud product een nieuw leven geven

NADELEN VAN TWEEDEHANDS

Minder goede bescherming dan bij aankoop van nieuw product

Soms extra kosten (bv. extra zichtbaarheid voor je advertentie, transactiekosten, commissie voor het platform)

Risico dat het product in slechtere staat is dan wat de verkoper aangeeft

Problemen achteraf, bv. discussies in verband met de kwaliteit van het product of wanneer te weinig informatie werd meegedeeld (onderdeel ontbreekt, ...).

Malafide verkoper

Malafide koper

Regels voor het tweedhands kopen of verkopen

Hier helpen we je in de eerste plaats met de basisspelregels van tweedehands kopen en verkopen. Want het is belangrijk dat je je rechten en plichten kent. Kan de koper zich bijvoorbeeld nog bedenken na de aankoop? Wie bepaalt hoe de aankoop moet worden betaald? Geldt de wettelijke garantie? Wat als het pakket werd opgestuurd maar het niet is aangekomen? 

Daarnaast focussen we op enkele specifieke aspecten al naargelang je te maken hebt met een particuliere tweedehandsverkoper of met een professionele tweedehandsverkoper. Met speciale aandacht voor rommelmarkten, onlineplatformen voor tweedehandsverkoop, tweedehandsauto's en refurbished hightechmateriaal.

Als ook jij het belang van de bestrijding van de wegwerpeconomie hoog in het vaandel draagt, verwijzen we je graag naar onze podcast Laat je spullen langer leven.

Onze tips voor het tweedehands kopen of verkopen

Als voorproefje alvast enkele algemene tips. Vooral om je te waarschuwen tegen mogelijke malafide verkopers/kopers.

Ons advies voor kopers

  • Koop bij voorkeur in je buurt. Dat geeft je de kans om langs te gaan om het product live te bekijken en cash te betalen. Het bespaart je de leveringskosten en vermijdt eventuele problemen met die levering. 
  • Neem je tijd om de nodige informatie over je aankoop te verzamelen: vraag de aankoopfactuur, extra foto’s ... Geef ook nooit je akkoord vóór je een zicht hebt op de volledige prijs, het betaalmiddel en de manier van levering. 
  • Wees op je hoede als de verkoper zeer gehaast blijkt te zijn. 
  • Vraag bij een contante betaling voor een niet al te klein bedrag een kwitantie.
  • Koop online het liefst bij een verkoper met een goede reputatie. Op sommige onlineplatformen kun je dat checken omdat kopers een score kunnen toekennen aan de verkoper (meestal een tot vijf sterren). 
  • Geef online je betalingsgegevens of het nummer van je bankkaart alleen door op het daarvoor beveiligde gedeelte van de website. Ga nooit in op de vraag van een verkoper om al een kleine betaling te doen “om je gegevens te verifiëren”, dat is steevast het begin van misbruik. 
  • Lijkt een aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat meestal ook en schuilt er ongetwijfeld een addertje onder het gras.

Ons advies voor verkopers

  • Wees correct in de beschrijving als je iets aanbiedt, om discussies achteraf te vermijden.
  • Als je een onlineplatform gebruikt om je spullen te koop aan te bieden, lees dan vooraf grondig de regels van het platform na. 
  • Zet de overeenkomst op papier als het gaat om een zekere waarde. Overweeg zeker bij dure voorwerpen een regeling waarbij de koper het object vooraf kan bekijken en waarbij de betaling en de afhaling van persoon tot persoon gebeuren.