Dossier

Kopen en doorverkopen van tickets via internet

30 januari 2020
Kopen en doorverkopen van tickets via internet

In enkele muisklikken kun je online toegangskaarten kopen voor de meest uiteenlopende evenementen. Maar let op: de georganiseerde doorverkoop is verboden, en organisatoren blokkeren vaak zelfs tickets die worden aangeboden buiten de reguliere kanalen.

Vragen of problemen in verband met je aankoop van concerttickets? Aarzel niet om beroep te doen op een van onze advocaten!

02 542 34 34

Sinds 1 oktober 2013 bestaat er een verbod op de georganiseerde doorverkoop van tickets. Dat verbod is er gekomen omdat consumenten in het verleden vaak slachtoffer waren van woekerpraktijken en veel meer betaalden dan de originele prijs. Om de consument te beschermen is het dus verboden om handel te drijven in de doorverkoop van tickets.

Als je onverwacht een concert moet afzeggen en je het ticket wilt doorverkopen, geen probleem: occasionele doorverkoop is als particulier toegestaan, op voorwaarde dat je daarbij geen winst maakt en het niet gaat om een ticket dat je gratis had gekregen of had gewonnen.

Overtredingen zijn strafbaar. Ook de buitenlandse doorverkopers die op de Belgische markt opereren, moeten zich naar de Belgische wetgeving schikken.

Klachten over georganiseerde doorverkoop kunnen worden ingediend bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de FOD Economie.

Gebruik geen doorverkoopsite!

Als je een ticket voor een sportwedstrijd of cultureel evenement wilt kopen, dan kun je dat maar best doen via de officiële website van de artiest, het evenement, de zaal waar het concert plaatsvindt of een andere officiële ticketaanbieder.

Bij de aankoop van een ticket via een officiële verkoper ben je beschermd door de algemene regels ter bescherming van de consument en door de wet betreffende de doorverkoop van toegangsbewijzen tot evenementen.

Als je bot ving via het reguliere verkoopkanaal, is de verleiding uiteraard groot om via andere kanalen toch nog aan een ticket te proberen geraken. Maar let daarbij goed op: aangezien doorverkoop verboden is, kan de organisator tickets blokkeren die aangeboden zijn via een doorverkoopsite en je de toegang tot het evenement ontzeggen.

Op de website www.ilovemyticket.com kun je een zwarte lijst terugvinden met de namen van de bekendste illegale doorverkoopwebsites.

Nuttig om weten is dat sommige grote festivals zelf de doorverkoop voor hun eigen tickets organiseren  om problemen hierrond te vermijden.

Ticket overnemen van een particulier?

Het is toegestaan om een toegangsticket over te nemen van een particulier, maar aangezien het gaat om een verkoop tussen particulieren ben je in dat geval niet beschermd door de regels ter bescherming van de consument.

Als het gaat om een onbekende, stuur dan zeker nooit contant geld om de tickets te betalen. De kans bestaat dat de tickets niet geleverd worden. Ze kunnen ook vals zijn. Controleer daarom bij ontvangst meteen de tickets, en ga bijvoorbeeld na of de datum en de plaats kloppen. 

Let eveneens op voor tickets op naam: het zou kunnen dat de organisatie aan de ingang je identiteit controleert, en dat men je eveneens de toegang ontzegt wanneer je naam niet overeenstemt met die op het ticket.

Om te vermijden dat je buitensporig veel betaalt voor de tickets, ga je het best eerst een kijkje nemen op een officiële verkoopsite (zoals Goformusic, Live Nation, Rock Werchter of Ticketnet.be).  Op die manier kun je de exacte originele prijs (+ bijkomende kosten) achterhalen en zo onaangename verrassingen vermijden.

Bescherming bij aankoop via reguliere kanalen

De wet bepaalt dat je in het aanbod en de reclame altijd de definitieve prijs van het ticket moet vinden. Daaronder verstaan we: de totaal te betalen prijs, met inbegrip van de btw, alle andere taksen en de kosten van alle diensten die je verplicht moet bijbetalen. Er kunnen alleen facultatieve toeslagen en extra kosten in rekening worden gebracht als je hebt aangevinkt dat je akkoord gaat met die toeslagen en kosten.

Die prijs moet op het ticket afgedrukt staan. Gaat het om een speciale prijs of een gratis ticket, dan moet dat ook duidelijk vermeld staan.
Verder is het verplicht om de consument dubbel te laten klikken om zijn bestelling te bevestigen, nadat hij daar een volledig overzicht van heeft gekregen.

Let wel, in tegenstelling met de meeste online aankopen heb je geen 14 dagen bedenktijd na de aankoop van tickets voor evenementen. Je kunt dus niet meer annuleren.

Beveiligde onlinebetaling

Afhankelijk van de website die je gebruikt, heb je mogelijk de keuze uit verschillende betalingswijzen: met een overschrijving (al dan niet elektronisch), met Bancontact/Mister Cash, met je gsm (via het Banxafe-systeem) en natuurlijk met een kredietkaart.

Let er op dat je onlinebetalingen altijd uitvoert op een beveiligde website. Die herken je aan het hangslotje onderaan je scherm en aan het URL-adres, dat voorafgegaan wordt door "https" in plaats van "http".

Het is ook aan te raden om het venster met de bevestiging van je betaling af te drukken.

Hoe krijg je de tickets in handen?

De verkoper moet de tickets tijdig leveren, uiterlijk de dag waarop de sportwedstrijd of het culturele evenement plaatsvindt.

Trouwens, de verkoper is verantwoordelijk voor de verzending. Als de tickets tijdens de verzending beschadigd raken (bijvoorbeeld gescheurd, deels onleesbaar), moet hij ze dan ook vervangen of terugbetalen. En als de zending niet toekomt, moet de verkoper nieuwe tickets sturen of je terugbetalen. In dat geval kun je een schadevergoeding eisen als je kunt aantonen dat je schade hebt geleden door de laattijdige levering.

Opgelet, heel wat verkopers versturen de tickets pas enkele dagen voor het evenement, zelfs als je ze al veel eerder hebt gekocht. Op die manier trachten ze zo veel mogelijk te voorkomen dat de tickets worden doorverkocht op de zwarte markt. Even geduld, dus.

Als je er voor gekozen hebt om de tickets ter plaatse af te halen vlak voor het evenement, zorg dan dat je goed op tijd bent. Het kan immers bijzonder druk zijn aan het afhaalloket.

Het gebeurt vaker en vaker dat je de tickets toegestuurd krijgt in de vorm van een pdf-bestand dat je zelf kunt afdrukken. Dat zou volgens ons gratis moeten zijn. Toch worden er soms ook in dit geval verzendkosten aangerekend, wat eigenlijk absurd is.