Dossier

Datingsites: schrijf u niet overhaast in!

28 november 2016
datingsites schrijf u niet overhaast in

28 november 2016

Almaar meer singles proberen de liefde van hun leven via een datingsite te vinden. Maar het is oppassen voor valse profielen die alleen op uw geld uit zijn en voor valkuilen in de algemene voorwaarden. Wij analyseerden de voorwaarden van een tiental datingsites die actief zijn op de Belgische markt.

Ook al dromen de meeste singles van een spontane, romantische ontmoeting met de ware, toch zijn er steeds meer die online op zoek gaan naar een partner. Wat of wie u ook zoekt, in de wereld van de datingsites is er voor ieder wat wils. U maakt een profiel aan en na een paar muisklikken of een paar swipes op uw scherm kunt u het profiel van gelijkgestemden bekijken en contact leggen. Maar er zijn enkele mogelijke valkuilen.

Onduidelijkheid over abonnementen

  • Neem beter eerst de tijd om de algemene voorwaarden van de datingsite grondig door te nemen vóór u een profiel aanmaakt. Lees zeker ook de FAQ, want daar staan de belangrijkste punten vaak duidelijker uitgelegd dan in de voorwaarden zelf.
  • Inschrijven kunt u dikwijls gratis, maar zodra u uw profiel hebt gecreëerd, zult u toch op de een of andere manier moeten betalen om gebruik te maken van de site en met anderen in contact te komen.
  • De meeste sites bieden een abonnement aan, met keuze tussen verschillende contracttermijnen en tussen diverse betaalplannen (per maand of de volledige som in één keer). Andere werken met een kredietsysteem, zonder dat u aan een abonnement vastzit: u koopt op voorhand "credits" die u daarna tegen bepaalde diensten kunt inwisselen, bv. vier credits om een openingsbericht te versturen. Maar vaak is het (vruchteloos) zoeken naar heldere informatie over de formules en hun prijzen. Op bepaalde sites moet u zich eerst inschrijven om de prijzen te kennen! Dat kan niet voor ons.

Pas op voor valse profielen

  • Wees altijd op uw hoede, zeker wanneer een profiel te mooi is om waar te zijn. U bent immers nooit zeker of de andere leden het even welgemeend bedoelen als u, of zelfs dat ze wel echt bestaan. Soms gebruiken datingsites valse profielen met professionele foto's om hun ledenbestand aantrekkelijk te portretteren en zo succes te oogsten.
  • Het is ook algemeen geweten dat er oplichters zijn die valse profielen aanmaken op datingsites om te proberen mensen in de val te lokken en geld af te troggelen. Gelukkig zijn die doorgaans makkelijk te herkennen. Ze proberen eerst vertrouwen te winnen en spelen dan op de gevoelens. Met bv. een triestig verhaal over onbetaalde huur of een zieke moeder. Of ze beweren geld nodig te hebben om op bezoek te kunnen komen. Soms begint dat met kleine bedragen maar op de duur kan de rekening flink oplopen. De boodschap is duidelijk: stort nooit geld aan iemand die u nog nooit hebt ontmoet!

14 dagen bedenktijd

De regel bij een onlinecontract is dat u 14 dagen de tijd hebt om u kosteloos en zonder motief te bedenken. Het probleem met een datingsite is dat u meteen gebruik maakt van de diensten van de site, waardoor de bedenktermijn vervalt. Op het ogenblik dat u laat weten dat u het contract wenst te herroepen, zult u dan ook moeten betalen in verhouding tot het aantal dagen dat u gebruik hebt gemaakt van de diensten.

Opgepast voor verlengingen

  • Heel wat sites vermelden in hun voorwaarden dat het contract stilzwijgend zal worden verlengd voor eenzelfde termijn als u het niet tijdig opzegt. Dat moet in het vet én in een apart kaderstuk staan in de voorwaarden en in de bevestigingsmail. Maar niet alle datingsites houden zich daaraan. Daardoor komt de verlenging voor heel wat klanten in de praktijk als een complete verrassing, wanneer ze dat vaststellen op de eerstvolgende maandelijkse afrekening van hun kredietkaart! Gelukkig hoeft u de nieuwe termijn niet per se volledig uit te doen, u kunt het contract immers na twee maanden kosteloos opzeggen.
  • Het contract opzeggen kan meestal niet alleen online, maar ook via de telefoon of met een aangetekende brief. Bewaar daar sowieso een bewijs van.
  • Het is niet omdat u uw contract opzegt dat uw profiel ook zal worden verwijderd. Het is aan u om uitdrukkelijk te vragen om uw profiel en uw gegevens van de site te wissen. Dat is niet zonder belang, want zo'n datingsite beschikt over heel wat persoonsgegevens: uw naam en contactgegevens uiteraard, maar ook de gegevens die u zelf op uw profiel hebt ingevuld (leeftijd, studie, hobby's, religieuze overtuiging, seksuele voorkeur enz.) en foto's. Allemaal informatie die het gemakkelijk maakt om u gerichte reclame te sturen. Datingsites beloven doorgaans weliswaar om uw gegevens niet aan andere bedrijven door te verkopen, maar het blijft oppassen voor hackers.