Nieuws

Supermarktprijzen: Colruyt vs Albert Heijn

07 november 2016
prijzen supermarkten colruyt Albert Hijn

Volgens Colruyt manipuleert Albert Heijn de resultaten van ons prijzenonderzoek. Een eerste analyse leert dat het probleem vooral ligt bij een verschillende onderzoeksmethode.

Vorige maand kon u in Test-Aankoop lezen over ons grootschalige prijzenonderzoek, waarbij 25 medewerkers de prijzen vergelijken van 180 000 producten in 710 winkels. Colruyt kwam (alweer) als de goedkoopste uit het onderzoek, maar andere supermarkten, waaronder Albert Heijn, rijden de kloof steeds verder dicht.

Colruyt probeert die laatste vaststelling met eigen cijfers te weerleggen. De prijsbreker stelde vast dat de prijzen in ons onderzoek verschilden van de prijzen die hun eigen medewerkers noteerden in Albert Heijnwinkels die zich in de buurt van een Colruyt bevinden. En ze kwamen dan maar tot het besluit dat Albert Heijn de cijfers manipuleerde.

Nationaal gemiddelde

Het verschil zit hem in de onderzoeksmethode. Colruyt bezoekt het hele jaar door enkel concurrerende winkels in de buurt. Zo kan de supermarktketen zijn prijzen aan die winkels aanpassen in het kader van zijn laagsteprijzenpolitiek. Onze medewerkers bezoeken winkels in het hele land, in een tijdspanne van ongeveer drie weken. Op basis van de prijzen die ze noteren, berekenen onze experts nationale gemiddelden. Dat geeft uiteraard een ander beeld.

We blijven ervan overtuigd dat die methode het beste beeld geeft van de prijzenpolitiek van onze supermarkten. Maar we voeren wel nog grondiger onderzoek naar de aantijgingen van Colruyt over manipulatie door Albert Heijn. Als er uit dat onderzoek ook maar een beetje kwaad opzet zou blijken, zullen we niet nalaten u daarvan op de hoogte te brengen. En de nodige maatregelen nemen.

Wilt u weten welke supermarkt in uw buurt de goedkoopste is?

  • Blijf met een gerust hart onze interactieve module supermarkten gebruiken om te zien hoeveel u daar jaarlijks kunt besparen. Afhankelijk van waar u winkelt kan de besparing al snel oplopen tot € 300 per jaar!