Nieuws

Colruyt blijft de goedkoopste supermarkt, Smatch is de duurste

26 oktober 2016
supermarktprijzen

Ons jaarlijkse prijsonderzoek bevestigt Colruyt als de goedkoopste supermarkt van België. Albert Heijn zit Colruyt dicht op de hielen. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Intermarché, Match, en Smatch, die tot 15% duurder dan Colruyt zijn. Uit onze tevredenheidsenquête kwam Bio-Planet als beste supermarkt naar voren.

Wilt u weten welke supermarkt in uw buurt de goedkoopste is?

  • In onze interactieve module supermarkten kunt u zien hoeveel u daar jaarlijks kunt besparen. Afhankelijk van waar u winkelt kunt u al snel € 300 per jaar besparen!

De goedkoopste supermarkt per categorie

Voor ons jaarlijkse prijsonderzoek bezochten we 710 winkels van twintig supermarktketens, en vergeleken we in totaal 118 000 prijzen. Het onderzoek leidde tot drie klassementen, telkens gebaseerd op een andere productkorf. 

In het klassement van de merkproducten komt Colruyt, samen met Red Market, dit jaar opnieuw als goedkoopste supermarkt uit het onderzoek. Albert Heijn komt op de tweede plaats en is 2 % duurder. Op de derde plaats komt Okay. Deze buurtwinkel van Colruyt is 5 % duurder dan Colruyt en Red Market.

Ook bij de korf van witte producten voert Colruyt het klassement aan. Leader Price komt op de tweede plaats (+2 %) en Albert Heijn op de derde (+4 %). De merken van Aldi en Lidl situeren zich tussen de witte producten en de huismerken. Tegenover vorig jaar lijken ze iets duurder geworden in vergelijking met de eersteprijsmerken.

Leader Price heeft het goedkoopste huismerk. De huismerken van Colruyt en Albert Heijn zijn respectievelijk 6 % en 7 % duurder dan bij Leader Price. Daarna volgt het huismerk Boni Selection in de drie andere ketens van de Colruyt-groep en de huismerken van Carrefour, Delhaize, Match en Smatch. Het klassement wordt gesloten door het huismerk van Intermarché.

Bij de gemengde korf, die wordt berekend op basis van de indexen van de drie bovenstaande productkorven, voert Colruyt het klassement aan, komt Albert Heijn net als vorig jaar op de tweede plaats (+2 %) en Red Market op de derde (+4 %).

Meest tevreden over Bio-Planet

Nieuw dit jaar is dat we ook de tevredenheid van de klanten hebben onderzocht. 2 666 mensen vulden een enquêteformulier in.

Van de 24 supermarktketens die we onderzochten, verzamelde Bio-Planet, dat zich specialiseert in biologische voeding, de meeste punten. Bio-Planet scoort hoger dan alle andere supermarkten voor enkele kernproducten (vlees, groenten, fruit en brood), maar ook voor de winkelindeling en de behulpzame medewerkers. Hekkensluiter is Carrefour Express. Deze klanten zijn vooral minder tevreden over de prijzen en de winkelruimte.