Nieuws

Supermarktuitgaven zullen stijgen: tips om de rekening te drukken

02 september 2021
supermarkt prijzen

Er wordt voorspeld dat de uitgaven in de supermarkt tegen het eind van het jaar met € 300 per jaar zullen stijgen voor een gemiddeld gezin. Een reden te meer om onze tips te volgen om zo goedkoop mogelijk af te zijn.

Door de stijgende grondstofprijzen van tarwe, plantaardige oliën, suiker, vlees en zuivel enerzijds en de stijgende energieprijzen anderzijds zouden de prijzen in de supermarkten zo’n 5 % hoger uitvallen tegen het einde van het jaar. Daardoor zou een gemiddeld gezin € 300 per jaar extra uitgeven.

Stijgende grondstof- en energieprijzen

Dat de grondstofprijzen stijgen, heeft te maken met onder meer mislukte koffie- en tarweoogsten, alsook met de coronapandemie. Het werd immers moeilijker om de producten tot bij ons te krijgen. En als de basisgrondstoffen duurder worden, zullen de prijzen van voedingsproducten op termijn onvermijdelijk stijgen.

Daarnaast worden de gestegen energieprijzen voor elektriciteit en aardgas doorgerekend in de transportkosten. Wat zich zal vertalen in duurdere producten in de supermarkt.

In augustus was de algemene stijging van de consumptieprijzen overigens al opgelopen tot 2,73%.

Tips om de rekening te drukken

Als de prijzen hoger uitvallen, wordt het des te belangrijker om goede keuzes te maken om de uitgaven zoveel mogelijk in bedwang te houden.

  • Het prijsverschil voor een winkelkarretje in de supermarkt, met zowel merkproducten, huismerken als witte producten, kan oplopen tot 31 % als we de vergelijking maken tussen de goedkoopste supermarkt en de duurste supermarkt Daarom raden we je aan om via onze supermarktmodule op zoek te gaan naar de goedkoopste supermarkt in je buurt.
  • Je kunt de merkproducten in je winkelkar vervangen door producten van een huismerk. Dan bespaar je gemiddeld 45 %. Als je merkproducten vervangt door de goedkoopste “witte producten”, bespaar je gemiddeld zelfs 66 %. Koop je je producten bij Aldi en Lidl, dan zou je gemiddeld ongeveer 64 % besparen ten opzichte van de gemiddelde prijs van merkproducten in de andere supermarkten.
  • Ben je op zoek naar een goede prijs-kwaliteitverhouding, dan kun je in onze supermarktmodule, op de detailpagina van je gekozen supermarkt, de “Beste Koop” vinden van de producten die we het voorbije jaar hebben getest. Deze producten garanderen je een goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • Verder kan het interessant zijn om promoties goed op te volgen. Zeker de promoties van 1+1 gratis (met dus 50 % korting) kunnen helpen om je koopkracht te verhogen. Ga dan wel enkel in op promoties voor producten die je sowieso interesseren en je een voldoende lange houdbaarheid bieden.

Een vergelijking van de prijzen in de verschillende supermarkten kan je heel wat geld doen besparen. Als een gezin van 2 personen in de goedkoopste supermarkt gaat winkelen kan het €625 besparen ten opzichte van de gemiddelde uitgave in alle supermarkten. Ten opzichte van de duurste supermarkt kan de besparing zelfs oplopen tot €1250 per jaar.

Je kunt dit voor jezelf nagaan volgens jouw woonplaats via onze supermarktmodule. Daar kun je trouwens verschillende simulaties uitvoeren volgens het type producten dat je koopt.

Naar onze supermarktmodule

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

9 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/09/2021

Volgens uw module, met postcode 8660, profiel 4 en 1 persoon in het gezin moet ik naar Middelkerke rijden om de goedkoopste supermarkt (Colruyt) te vinden. Dus ongeveer 40 km met de wagen : diesel, slijtage, riisco's...terwijl ik een Colruyt op 4 km heb...Ik denk dat ik uw module niet ga gebruiken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2021
, Gereageerd:

Dag Arlette, daar kunnen we inkomen, het is een persoonlijke afweging. Zoals algemeen gekend reageert Colruyt op de concurrentie in de buurt van elke winkel. En het zijn nu net de Nederlandse winkelketens Albert Heijn en Jumbo die, voorlopig enkel in Vlaanderen, druk op de prijzen zetten. De goedkoopste Colruyt-winkels vind je dan ook in Vlaanderen. Afhankelijk van de producten die je koopt, kan het verschil zelfs nog groter uitvallen. Onze enquête geeft aan dat Colruyt (of Collect&Go) de goedkoopste winkel is (index 100) voor de mix van merken, witte producten en huismerken die de gemiddelde Belg koopt. Dat is althans het geval als Colruyt reageert op de prijzen die Albert Heijn hanteert. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/09/2021

Er is ook een Colruyt in Veurne 8630 maar deze staat niet in de lijst

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/10/2021
, Gereageerd:

De Colruyt in Veurne was het afgelopen jaar een tijdje in verbouwing. Er ontbraken voor meerdere maanden prijzen en daardoor werd deze winkel niet in de prijsvergelijking opgenomen en bijgevolg vind je deze winkel momenteel ook niet terug in de calculator.
Deze winkel is terug open en aangezien Colruyt reageert op concurrentie in de buurt, is ze afhankelijk van je aankoopprofiel, een goede keus.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/09/2021
, Gereageerd:

Dag Nancy, onze tool gaat op zoek naar de goedkoopste supermarkt bij jou in de buurt. De ligging en rangschikking van de goedkoopste supermarkten gebeurt volgens het gekozen profiel. Ik heb zelf even de simulatie gedaan met de verschillende profielen. Voor profiel 3 heb ik in Veurne de Aldi gevonden maar wel met de melding dat die met €190,84 per maand voor de boodschappen op jaarbasis toch €98,76 duurder is dan andere supermarkten in de buurt. Het is dus inderdaad best even zoeken naar de goedkoopste supermarkt, afhankelijk van je ligging, je profiel en het aantal personen. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Het stelt me enigszins teleur dat jullie alleen inzetten op de goedkoopste supermarkt en prijzen. Je kan ook besparen door bij lokale (bio)-boeren je groenten en fruit te kopen, en op die manier kwaliteit en betaalbaarheid te combineren en onze lokale producenten te steunen. Verder is consuminderen DE manier om te besparen en het is nog goed voor het milieu ook! Recycling hoort daar ook bij (kringloopwinkel, 2de handskleren, ...)

Moniek Struelens

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/09/2021
, Gereageerd:

De focus van dit artikel ligt inderdaad op de goedkoopste prijzen in de supermarkt. Maar zoals je aangeeft zijn er nog andere elementen die hierbij kunnen helpen. Het één sluit het ander niet uit ;-) ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021
, Gereageerd:

Wijsheid!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Wie gaat deze uitgaven tegenhouden

Community

Familie & vrije tijd

mobile

Gerelateerde discussies