Nieuws

Supermarktuitgaven zullen stijgen: tips om de rekening te drukken

02 september 2021
supermarkt prijzen

Er wordt voorspeld dat de uitgaven in de supermarkt tegen het eind van het jaar met € 300 per jaar zullen stijgen voor een gemiddeld gezin. Een reden te meer om onze tips te volgen om zo goedkoop mogelijk af te zijn.

Door de stijgende grondstofprijzen van tarwe, plantaardige oliën, suiker, vlees en zuivel enerzijds en de stijgende energieprijzen anderzijds zouden de prijzen in de supermarkten zo’n 5 % hoger uitvallen tegen het einde van het jaar. Daardoor zou een gemiddeld gezin € 300 per jaar extra uitgeven.

Stijgende grondstof- en energieprijzen

Dat de grondstofprijzen stijgen, heeft te maken met onder meer mislukte koffie- en tarweoogsten, alsook met de coronapandemie. Het werd immers moeilijker om de producten tot bij ons te krijgen. En als de basisgrondstoffen duurder worden, zullen de prijzen van voedingsproducten op termijn onvermijdelijk stijgen.

Daarnaast worden de gestegen energieprijzen voor elektriciteit en aardgas doorgerekend in de transportkosten. Wat zich zal vertalen in duurdere producten in de supermarkt.

In augustus was de algemene stijging van de consumptieprijzen overigens al opgelopen tot 2,73%.

Tips om de rekening te drukken

Als de prijzen hoger uitvallen, wordt het des te belangrijker om goede keuzes te maken om de uitgaven zoveel mogelijk in bedwang te houden.

  • Het prijsverschil voor een winkelkarretje in de supermarkt, met zowel merkproducten, huismerken als witte producten, kan oplopen tot 31 % als we de vergelijking maken tussen de goedkoopste supermarkt en de duurste supermarkt Daarom raden we je aan om via onze supermarktmodule op zoek te gaan naar de goedkoopste supermarkt in je buurt.
  • Je kunt de merkproducten in je winkelkar vervangen door producten van een huismerk. Dan bespaar je gemiddeld 45 %. Als je merkproducten vervangt door de goedkoopste “witte producten”, bespaar je gemiddeld zelfs 66 %. Koop je je producten bij Aldi en Lidl, dan zou je gemiddeld ongeveer 64 % besparen ten opzichte van de gemiddelde prijs van merkproducten in de andere supermarkten.
  • Ben je op zoek naar een goede prijs-kwaliteitverhouding, dan kun je in onze supermarktmodule, op de detailpagina van je gekozen supermarkt, de “Beste Koop” vinden van de producten die we het voorbije jaar hebben getest. Deze producten garanderen je een goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • Verder kan het interessant zijn om promoties goed op te volgen. Zeker de promoties van 1+1 gratis (met dus 50 % korting) kunnen helpen om je koopkracht te verhogen. Ga dan wel enkel in op promoties voor producten die je sowieso interesseren en je een voldoende lange houdbaarheid bieden.

Een vergelijking van de prijzen in de verschillende supermarkten kan je heel wat geld doen besparen. Als een gezin van 2 personen in de goedkoopste supermarkt gaat winkelen kan het €625 besparen ten opzichte van de gemiddelde uitgave in alle supermarkten. Ten opzichte van de duurste supermarkt kan de besparing zelfs oplopen tot €1250 per jaar.

Je kunt dit voor jezelf nagaan volgens jouw woonplaats via onze supermarktmodule. Daar kun je trouwens verschillende simulaties uitvoeren volgens het type producten dat je koopt.

Naar onze supermarktmodule