Nieuws

Eindejaarsinkopen in de supermarkt: prijzen dalen opnieuw

17 december 2020
supermarkt prijzen corona eindejaar

De prijzen in de supermarkten staan op hun laagste peil sinds het voorjaar. Net vóór je je inkopen voor de feestdis in beperkte kring gaat doen, is dit mooi meegenomen. Vergis je echter niet: bij de meeste supermarkten zul je voor de klassieke producten nog altijd meer uitgeven dan in de lente.

Sinds begin maart, op de vooravond van de coronacrisis, volgen wij de prijzen van een korf van 267 producten in de supermarkten. Deze korf is samengesteld uit kruidenierswaren, verzorgingsproducten, dranken, zuivel enz. van zowel (inter)nationale als huismerken, maar geen vlees, groenten en fruit.

Neerwaartse knik in de prijzen van december

Begin december werden de acties voor de eindejaarsfeesten in de supermarkten op gang getrokken. Daarmee trachten de supermarkten de consumenten aan te zetten om hun eindejaarsaankopen niet tot het laatste moment uit te stellen en zo de winkelbezoeken beter over de maand te spreiden, in een poging om overdrukke winkels op de dagen vóór Kerst en Nieuwjaar te vermijden.

Tegelijk zien we dat het prijsniveau van onze productkorf, waarin weliswaar geen luxeproducten zoals bv. kreeft zitten, in de eerste twee weken van december gemiddeld lager ligt dan in september bij Colruyt (-1,7 %), Collect&Go en Aldi (ca. -1 %).

 

Nog steeds duurder dan in maart, behalve bij Cora en Delhaize

Dit goede nieuws verdient echter enige nuance. Het gemiddelde prijsniveau van de productkorf bij Colruyt en Collect&Go is de eerste helft van december nog altijd respectievelijk 2,6 % en 2,2 % hoger dan begin maart. Ook Carrefour Hyper (+1,5 %), Albert Heijn (+1,1 %) en Aldi (+ 0,9 %) zitten op een hoger prijsniveau dan toen.

Bij Match is het prijsniveau gedurende de hele periode dat we de prijzen volgden vrij constant gebleven. Deze maand betaal je voor de productkorf gemiddeld amper 0,2 % meer dan begin maart.

Delhaize en Cora vormen een uitzondering. Delhaize blijkt nu zowat 1,6 % goedkoper dan begin maart. En nadat Cora in oktober lagere prijzen invoerde voor 850 producten van zijn huismerk, nam het prijsniveau er een forse duik en is ligt het momenteel gemiddeld maar liefst 6,6 % lager dan begin maart.

Wat voorafgaat zegt iets over de prijsevolutie bij elke supermarkt afzonderlijk, maar je wordt er niet wijzer mee over hoe ze zich onderling verhouden. Als je de goedkoopste supermarkt in jouw buurt wilt vinden, kun je daarvoor terecht op onze supermarktmodule.

Naar onze supermarktmodule