Nieuws

Promo’s van Albert Heijn? Overal aangepaste prijzen bij Colruyt

29 oktober 2020
prijzen supermarkten colruyt Albert Hijn

Het prijzenbeleid van Colruyt dat de laagste prijs beoogt, is erop gericht om te reageren op promoties van de concurrentie. Met een Albert Heijn-winkel in de buurt golden tot hiertoe dan lokaal lagere Colruyt-prijzen. Nu het aantal AH-winkels intussen zo uitgebreid is, zullen die prijsaanpassingen bij Colruyt meteen over heel Vlaanderen gebeuren.

Toen Albert Heijn in 2011 de eerste winkel in België opende, waren we zeer benieuwd wat het effect van de komst van deze Nederlandse supermarkt op de Belgische prijzen zou zijn. Bijna 10 jaar later en met zowat 55 Albert Heijn-winkels op Belgische bodem is een duidelijk effect merkbaar op het prijzenbeleid, zeker op dat van prijsvolger Colruyt.

Lokale prijsaanpassingen bij Colruyt

Wel stelden we vast dat Colruyt een gedifferentieerd prijsbeleid hanteerde en alleen lokaal op prijzen reageerde. Iets waar veel consumenten geen weet van hadden.

Dat is ook de reden waarom wij sinds 2018 in onze prijsenquête een specifiek onderscheid maakten tussen een Colruyt-winkel in de buurt van Albert Heijn en een Colruyt-winkel die geen concurrentie van een Albert Heijn-winkel in zijn afzetgebied moest dulden. In 2019 bedroeg dit prijsverschil gemiddeld 5 %. De laagste prijzen bij Colruyt waren dus niet overal even laag.

Enkele markante voorbeelden van producten die eerder deze maand beduidend extreem anders waren geprijsd in de Colruyt van Aalter en die van Gent, waar er uiteraard heel wat meer concurrerende supermarkten aanwezig zijn.
Voor 100 zakjes Lipton Yellow label betaalde je zo in Aalter € 4,35, tegenover slechts € 2,69 in Gent. Voor een pizza Dr. Oetker Ristorante Salame betaalde je respectievelijk € 5,58 en € 3,16. Als we de verschillen in percentages uitdrukken gaat het om een prijsverschil van 62 %, respectievelijk 77 %.

Gelijkschakeling over heel Vlaanderen, althans tegenover Albert Heijn

Nu heeft Colruyt besloten om als er wordt gereageerd op prijzen in Albert Heijn-winkels, deze prijs niet enkel in de Colruyt-winkel in de buurt, maar in alle Colruyt-winkels in Vlaanderen tegelijk toe te passen. We juichen deze beslissing toe omdat dit voor de consument duidelijker en transparanter is.

Dat betekent daarom niet dat Colruyt geen lokale prijsverschillen meer zal hanteren. Er zullen wellicht nog prijsverschillen zijn tussen verschillende Colruyt-winkels als er wordt ingespeeld op acties van lokale spelers zoals Makro of Jumbo. Je blijft dus maar beter goed uitkijken!

Opvolging van de prijzen

Onze toekomstige enquêtes zullen uitwijzen of en in welke mate deze beslissing van Colruyt gunstig zal uitvallen voor de consument.

Overigens volgen we ook al sinds begin maart de evolutie van de prijzen per supermarkt op de voet om na te gaan welke impact de coronacrisis hierop heeft.

Naar ons dossier Prijzen in de supermarkt