Nieuws

Laagste prijzen bij Colruyt? Hangt af van waar je woont

26 november 2019

Opnieuw scoort Colruyt goed in ons jaarlijks onderzoek naar de supermarktprijzen. Maar in welke supermarkt jij het goedkoopst winkelt, dat blijft afhankelijk van de producten die je koopt.

€ 5 000. Zoveel geeft een gemiddeld Belgisch gezin per jaar uit in de supermarkt. Maar dat bedrag kan sterk variëren, afhankelijk van welke winkel je kiest. Wij verzamelden opnieuw de prijzen en maakten de vergelijking. Het resultaat voor de supermarkten in jouw buurt vind je in de supermarktmodule op onze website.

Vergelijking van 24 000 prijzen, elke maand opnieuw

Voor de resultaten van onze supermarktenquête baseren we ons op de prijzen die we vinden op de websites van Albert Heijn, Carrefour Hyper, Carrefour Market (Mestdagh), Colruyt en Collect&Go, Cora, (AD) Delhaize, Intermarché en Match. De supermarkten Aldi, Leader Price, Lidl en Makro stuurden hun prijslijsten zelf naar ons door. We controleerden die prijzen uiteraard met steekproeven in hun winkels.

We vergeleken de prijzen van zowel producten van internationale merken, witte producten, huismerken als die van verse producten, zoals vlees, groenten en fruit. In totaal kwamen we, binnen al deze categorieën en in alle supermarkten samen, aan zo’n 24 000 producten waarvan we de prijzen elke maand checkten.

Merken, huismerken of witte producten?

Koop je vooral de producten van (inter)nationale merken, zoals Coca-Cola, Côte d’Or of Danone, dan winkel je het goedkoopst bij Colruyt. Al zijn de prijzen er duidelijk het laagst als er in de buurt van die Colruyt een Albert Heijn (AH) ligt. Bij Carrefour Hyper, Makro, Cora en (AD) Delhaize zijn de prijzen voor merkproducten veeleer gemiddeld. Carrefour Market (Mestdagh) en Intermarché zijn duurder op dit vlak, Match is het duurst.

Ook bij de witte producten, zoals 365 bij Delhaize, Everyday bij Colruyt, de witte producten van Carrefour enz., gooit Colruyt hoge ogen, maar liggen de prijzen opnieuw net iets lager in de buurt van AH. Daarna volgen de witte producten van Carrefour Hyper, Intermarché, Delhaize en Carrefour Market. Makro (met het merk Aro), Leader Price (Le Prix Gagnant) en Match (Winny) zijn duidelijk duurder.

Bij de huismerken scoren vooral de harddiscounters goed, met Lidl die nog net Aldi voor blijft. Vervolgens vind je de huismerken van Leader Price, Colruyt (Boni) en Albert Heijn. Daarna volgen de huismerken van Carrefour, Makro, Intermarché, Delhaize en Cora.

Gemengde korf

Wellicht koop je niet uitsluitend merkproducten of uitsluitend huismerken. Daarom hebben we een gemengde korf samengesteld van producten. Deze mix geeft het gemiddelde koopgedrag wellicht vrij goed weer. Voor deze korf voert Colruyt, in de buurt van een AH, de rangschikking aan, gevolgd door Collect&Go (de onlinebesteldienst van Colruyt) in de buurt van een AH-afhaalpunt en Albert Heijn zelf. Heb je geen AH of AH-afhaalpunt in de buurt, dan liggen de prijzen in jouw Colruyt gemiddeld 5 % hoger. Carrefour Hyper heeft een gemiddeld prijsniveau, (AD) Delhaize, Makro, Carrefour Market (Mestdagh) en Intermarché zijn duurder dan gemiddeld. Match is het duurst.

Tevreden over je supermarkt?

We bevroegen 7 000 mensen naar hun ervaringen met hun supermarkt. Een belangrijk criterium daarbij is de prijs, al toont de hoge score van Bio-Planet aan dat dit toch niet altijd de prioriteit is. Bij deze supermarkt wordt de kwaliteit van de producten sterk geapprecieerd. Meer specifiek krijgt het vlees, het brood, de groenten en het fruit goede punten. Maar ook het winkelcomfort, de netheid en de korte wachtrijen zijn troeven.

Kwaliteit blijft in het algemeen natuurlijk erg belangrijk. Goed nieuws is dat de meeste supermarkten zeer hoog scoren op de kwaliteit van hun huismerk. Nog beter nieuws is dat een hoge tevredenheid over de prijs kan samengaan met zeer hoge tevredenheid over de kwaliteit van het huismerk. Dit is het geval bij Aldi, Colruyt, Leader Price en Lidl.

Wil je meer weten op welke vlakken jouw favoriete supermarkt uitblinkt? Surf dan snel naar de supermarktmodule. Op de detailpagina van elke supermarkt kun je de tevredenheidsscores van de supermarkt en van de concurrerende supermarkten terugvinden.

Naar de supermarktmodule