Nieuws

Kledingarbeiders hebben genoeg van hongerloon

10 december 2015
peanuts

De Cambodjaanse arbeiders die de kleding maken voor H&M, C&A, Zara en Levi’s verdienen peanuts. Ter gelegenheid van de internationale dag van de Mensenrechten zijn er hierover verschillende bewustmakingsacties gepland, waaronder ook een in de Nieuwstraat in Brussel. Wijzelf hebben een brief geschreven naar H&M.

Begin oktober heeft de Cambodjaanse regering het minimumloon voor kledingarbeiders met $ 12 verhoogd tot $ 140 (€ 130), wat nog steeds peanuts is. De vakbonden eisen dan ook een minimumloon van $ 177 (€ 164).

Acties in Cambodja en elders

Als steun voor deze eis hebben duizenden Cambodjaanse kledingarbeiders actie gevoerd met een sticker met #WeNeed177 op hun T-shirts. De actie is gericht op bekende merken zoals H&M, Zara, C&A en Levi Strauss, klanten van de Cambodjaanse kledingindustrie.

De acties blijven niet beperkt tot Cambodja. Vandaag, 10 december, komen op verschillende plaatsen in de wereld mensen op straat om deze eis te ondersteunen: in Nederland, de VS, India, Bangladesh, Turkije, de Filipijnen en ook in België. De Schone Kleren Campagne deelt, in samenwerking met Achact, in de Nieuwstraat in Brussel zakjes pinda’s (peanuts) uit. De twee organisaties vragen aan de voorbijgangers om de druk op te voeren op H&M, C&A, Zara en Levi’s om de arbeiders in hun toeleveringsketens een leefbaar loon te betalen.

De consumenten kunnen ook online deelnemen aan de actie door op de Facebookpagina van H&M, C&A, Zara en Levi’s deze boodschap te zetten: “Is € 164 maandloon voor de Cambodjaanse kledingarbeiders echt te veel gevraagd?”

Een brief aan H&M

De twee organisaties hebben, in samenwerking met Test-Aankoop en de Belgische vakbonden, een brief geschreven naar H&M die de eisen van de Cambodjaanse vakbonden herneemt. Er wordt bij het Zweedse bedrijf vooral op aangedrongen om, in overeenstemming met de hogere lonen, ook zijn prijzen te verhogen en de veiligheid van de werknemers te garanderen.

Ook wordt hun gevraagd de goedkeuring van een nieuwe wet op de vakbonden mee mogelijk te maken. De nieuwe wet moet in overeenstemming zijn met de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO en met de internationale standaarden. Nu lijkt het er nog op dat het huidige wetsontwerp het resultaat is van overleg met de werkgevers en niet met de vakbonden.