Nieuws

Stijging van inflatie vertraagt: 18,3 % in mei

01 juni 2023

In mei is het leven weer iets minder snel duurder geworden. Dat hebben we te danken aan de iets lagere energieprijzen. Maar de voedingsprijzen blijven ons budget verzwaren. Voor de tweede maand op rij zakt de inflatie en bedraagt nu 18,3 % in vergelijking met exact een jaar geleden, toen de inflatie ook al 7,4 % bedroeg. Een gezin van 2 personen geeft maandelijks gemiddeld € 528 uit in de supermarkt. Dat is € 82 meer dan een jaar geleden.

Vooral groenten worden duurder

We deden onze berekening op basis van een korf van 3 000 producten van de supermarkten van Aldi, Lidl, Albert Heijn, Carrefour, Cora, Colruyt en Delhaize. Daaruit blijkt dat, net als de vorige 2 maanden, vooral de prijs van groenten (zonder aardappelen) een stuk duurder zijn dan een jaar geleden. Je betaalt voor groenten gemiddeld 36 % meer dan een jaar geleden. Zo betalen we voor ajuinen gemiddeld 67 % en voor wortelen gemiddeld 54 % meer dan een jaar geleden. 

Al zijn dat nog altijd zeer sterke stijgingen, ze gaan minder snel dan de voorbije maanden. “De piek in de supermarktinflatie lijkt bereikt en zet zich hopelijk de volgende maanden verder door”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Maar we mogen niet vergeten dat deze inflatiecijfers een vergelijking zijn met mei 2022, toen de prijzen ook al een relatief hoge inflatie kenden. We blijven dus adviseren om in de supermarkt goed te letten op promoties en om altijd prijzen te vergelijken via de prijs per eenheid.”

Hoge prijs voor spaghetti

Voor spaghetti is de inflatie nog altijd hoog: + 23 %. En een jaar geleden bedroeg de inflatie voor spaghetti al 35 %. Spaghetti is op 2 jaar tijd dus erg duur geworden. Ook sauzen worden duurder: gemiddeld + 25 %. Mosterd (+ 48 %), ketchup (+ 47 %) en tomatenpuree (+ 43 %) kenden in mei de sterkste inflatie. Een jaar geleden behoorden tomaten tot de producten die het meest in prijs waren gestegen.

Positief nieuws is dan weer dat gepelde noordzeegarnalen gemiddeld 6 % goedkoper zijn dan een jaar geleden. Maar ze kenden een jaar geleden dan ook een sterke inflatie van 26 %. Ook de inflatie van frituurolie (+ 35 %) is over zijn piek, vorige maand bedroeg die nog 40 %. 

15 stijgers 

Vijftien opvallende prijsstijgingen in vergelijking met een jaar geleden:

• Groenten (gemiddeld + 36 %): ajuinen (+ 67 % ) en wortelen (+ 54 %) 
• Olie, azijn en sauzen (gemiddeld + 25 %): mosterd (+ 48 %), ketchup (+ 47 %), en frituurolie (+ 35 %)
• Diepvriesproducten (gemiddeld + 24 %): diepvriesfrieten (+ 42 %) en gepaneerde vis (+ 34 %). 
• Dierenvoeding : gemiddeld + 24 %
• Kant-en-klaar maaltijden (lasagna): + 26 % 
• Zuivelproducten (gemiddeld + 23 %): jonge (gouda) kaas (+ 35 %), mozzarella (+ 30 %) en halfvolle melk (+ 29 %).  
• Spaghetti: + 23%
• Voeding in blik: + 18 %: tomatenpuree (+ 43 %), worstjes (+ 29%) en maïs (+ 28%)
• Vlees: (gemiddeld + 13 %): gevogelte (+ 18 %) en rundsvlees (+ 15 %)
• Onderhoudsproducten: + 18 %
• Aardappelen: + 17 %
• Fijne vleeswaren: + 14 %
• Fruit: + 13 %
• Frisdranken: + 13 % 
• Visafdeling: + 9 % 

Prijzen van papierwaren stijgen met 28 % 

Keukenpapier, toiletpapier en papieren zakdoekjes zijn gemiddeld 28 % duurder geworden in vergelijking met een jaar geleden. Ook een jaar geleden behoorden papierwaren tot de sterkste stijgers, papier is dus op twee jaar tijd veel duurder geworden.

Waarom stijgen de prijzen in de supermarkt?

De redenen voor deze prijsstijgingen blijven dezelfde als voorheen:

Schaarste van grondstoffen (de oorlog in Oekraïne, lagere productie, slechte weersomstandigheden ...);
De hogere energieprijzen voor de productie;
Hogere loonkosten;
Hogere verpakkingskosten.

Vind de goedkoopste supermarkt in jouw buurt

Als je de goedkoopste supermarkt in jouw buurt wilt vinden, kun je terecht op onze supermarktmodule.

naar onze supermarktmodule