Nieuws

Bestrijd de inflatie met een ander koopgedrag

04 juli 2018

De Belg voelt het in zijn portefeuille: er is een algemene prijsstijging door de inflatie (2 %) en ook een aantal specifieke producten zijn duurder geworden. Het beste wat je kunt doen, is je informeren én je koopgedrag aanpassen.

Wij kregen onlangs de kans om ons standpunt over de prijsevolutie uiteen te zetten voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers. We brachten niet alleen de algemene prijsstijging door de inflatie (2 %) ten berde, maar ook de verhoging van een aantal specifieke producten zoals eieren, boter, olijfolie, brandstof, mazout voor de verwarming en elektriciteit. 

Zich informeren

De informatie over de prijsevolutie moet absoluut via alle mogelijke bronnen beschikbaar zijn: via de overheid (regelgeving in bepaalde sectoren), de producenten en fabrikanten (etikettering), de kleinhandelaars (prijsvermelding), de dienstverleners... 

Test Aankoop neemt die taak al meer dan 60 jaar op zich, zonder enige overheidssteun en zonder reclame. In deze steeds complexer wordende wereld heeft de consument nood aan begeleiding en bescherming.

En anders gaan kopen

Als je bereid bent om je consumptiegewoontes te herzien, kun je aanzienlijk veel geld besparen. Wij becijferden dat een gezin zowat € 1 000 op jaarbasis kan besparen door alleen maar beter uit te kijken bij de uitgaven voor energie en voor de aankopen in de supermarkt. Het kan een goed idee zijn om bv. hard discount-producten en huismerken te kopen. Wij hebben talloze keren aangetoond dat de kwaliteit van die producten niet moet onderdoen voor die van merkproducten. Ook van supermarkt veranderen kan helpen. 

Vind hier de goedkoopste supermarkt in je buurt

Onze eis

Wij willen dat de overheid nadenkt over een minder zware belasting op een aantal essentiële producten zoals elektriciteit, gas, producten voor persoonlijke hygiëne en voor het huishouden.