Nieuws

Inflatie in supermarkten vertraagt, maar blijft hoog

03 juli 2023
supermarkt prijzen

In juni is het leven weer iets duurder geworden, maar niet meer zo snel als begin dit jaar. Het leven is nu 17 % duurder in vergelijking met een jaar geleden. In maart 2023 was dat meer dan 20 %, een absoluut record. Toch blijft de inflatie relatief hoog, zo blijkt uit onze  maandelijkse analyse die de impact op de uitgaven van consumenten berekent.

Algemene trend van de inflatie in supermarkten

Een gezin van twee personen geeft nu maandelijks gemiddeld € 530 uit in de supermarkt. Dat is € 77 meer dan een jaar geleden en € 2 meer dan vorige maand.

We baseren onze maandelijkse analyse op de prijzen van een productmand van meer dan 3 000 producten in de winkels van Aldi, Lidl, Albert Heijn, Carrefour, Cora, Colruyt en Delhaize. In juni zien we dat de inflatie verder afneemt: 17 %. Maar dit gaat traag, ondanks de dalende prijzen van energie en grondstoffen zoals olie, granen en melk.

Anderzijds is sinds januari de suikerprijs aan het stijgen, dit zou gevolgen kunnen hebben voor de prijs van producten die veel suiker bevatten, zoals koekjes en confituur. Deze maand, en ook al in mei, merken we dat aardbeienconfituur met een inflatie van + 28 % in de top 20 van de sterkste stijgers staat.

Welke voedingswaren worden duurder door inflatie?

Voor de vierde maand op rij zijn het de groenten die in vergelijking met een jaar geleden het meest in prijs gestegen zijn. Je betaalt gemiddeld 33 % meer dan een jaar geleden, aardappelen niet meegerekend. De groenten die het meest in prijs gestegen zijn: wortelen (+ 70 %) en ajuinen (+ 63 %). Binnenkort wordt er geoogst, mogelijk zorgt dat voor dalende prijzen van een aantal producten. 

Halfvolle melk lijkt veel minder in prijs te stijgen (+ 18 %), maar in juni 2022 verdubbelde de inflatie van halfvolle melk al naar 21 %. In vergelijking met 2 jaar geleden is de melkprijs met 42 % toegenomen.

De meest opvallende stijgers

  • Groenten (gemiddeld + 33 %): wortelen (+ 70 %) en ajuinen (+ 63 %); 
  • Papierwaren: + 26 %; 
  • Kant-en-klare maaltijden (lasagne): + 25 %; 
  • Brood en kruidenierswaren (gemiddeld + 17 %): ketchup (+ 48 %), mosterd (+ 46 %), tomatenpuree (+ 39 %), frituurolie (+ 29 %) en aardbeienconfituur (+ 28 %);
  • Diepvriesproducten (gemiddeld + 23 % ): diepvriesfrieten (+ 39 %) en gepaneerde vis (+ 32 %); 
  • Zuivelproducten (gemiddeld + 21 %): jonge (gouda)kaas (+ 30 %), mozzarella (+ 30 %), eieren (+ 26 %) en room (+ 25 %);
  • Dierenvoeding: + 20 %. 

Onderhoudsproducten (+ 15 %), fijne vleeswaren (+ 13 %), fruit (+ 13 %), frisdranken (+ 13 %), producten voor persoonlijke hygiëne (+ 13 %), vlees (+ 11 %), alcoholische dranken (+ 10 %) en producten uit de visafdeling (+ 9 %) stegen minder sterk dan de algemene inflatie van 17 %.

Keukenpapier, toiletpapier en papieren zakdoekjes zijn gemiddeld 26 % duurder geworden in vergelijking met een jaar geleden. Ook een jaar geleden behoorden papierwaren tot de sterkste stijgers, papier is dus op twee jaar tijd veel duurder (+ 57 %) geworden.

Vind de goedkoopste supermarkt in jouw buurt

Als je de goedkoopste supermarkt in jouw buurt wilt vinden, kun je terecht op onze supermarktmodule.

naar onze supermarktmodule