Nieuws

Inflatie in supermarkten blijft dalen

01 augustus 2023
kassa ticket rekening

De inflatie vertraagt. Het leven is nu 15,4 % duurder dan een jaar geleden. We zitten ongeveer op het niveau van 7 maanden geleden. Een jaar geleden bedroeg de inflatie 11,3 %. De inflatie blijft dus relatief hoog, zo blijkt uit onze maandelijkse analyse die de impact op de uitgaven van consumenten berekent.

Algemene trend van de inflatie in supermarkten

Een gezin van twee personen geeft nu maandelijks gemiddeld € 531 uit in de supermarkt. Dat is € 71 meer dan een jaar geleden en € 1 meer dan vorige maand.
We baseren onze maandelijkse analyse op de prijzen van een productmand van meer dan 3 000 producten in de winkels van Aldi, Lidl, Albert Heijn, Carrefour, Cora, Colruyt en Delhaize. In juli zien we dat de inflatie verder afneemt: 15,4 %. In juni was dat nog 17 %. 

De grondstoffen- en energieprijzen blijven dalen, we verwachten dan ook dat de komende maanden de inflatie steeds sneller zou moeten afnemen. De daling, de vijfde maand op rij, is duidelijk ingezet.

Vind de goedkoopste supermarkt in jouw buurt

Als je de goedkoopste supermarkt in jouw buurt wilt vinden, kun je terecht op onze supermarktmodule.

naar onze supermarktmodule

Welke voedingswaren worden duurder door inflatie?

Het zijn weer de groenten die in vergelijking met een jaar geleden het meest in prijs gestegen zijn. Je betaalt gemiddeld 33 % meer dan een jaar geleden. Vooral voor wortelen (+ 73 %) en ajuinen (+ 58 %) moeten we dieper in onze portemonnee tasten. Binnenkort wordt er geoogst, mogelijk zorgt dat voor dalende prijzen van een aantal producten.

Na de groenten zijn het de kant-en-klare gerechten (+ 24 %), diepvriesproducten en dierenvoeding (+ 22 %) die nog steeds duurder worden. De zuivelproducten werden gemiddeld 18 % duurder dan een jaar geleden. Het zijn voornamelijk mozzarella (+ 28 %) en jonge (gouda)kaas (+ 26 %) die het afgelopen jaar duurder werden. Jonge (gouda)kaas werd in 2 jaar tijd zelfs 55 % duurder.

De meest opvallende cijfers

 • Groenten (gemiddeld + 33 %): wortelen (+ 73 %) en ajuinen (+ 58 %); 
 • Kant-en-klare maaltijden: + 24 %; 
 • Papierwaren (toiletpapier, keukenrol en zakdoekjes): + 23 %; 
 • Diepvriesproducten (gemiddeld + 22 % ): diepvriesfrieten (+ 38 %);
 • Dierenvoeding: + 22 %;
 • Zuivelproducten (gemiddeld + 18 %): mozzarella (+ 28 %), jonge (gouda)kaas (+ 26 %) en eieren (+ 26 %);
 • Brood en kruidenierswaren (+ 16 %): ketchup (+ 44 %), mosterd (+ 39 %), tomatenpuree (+ 35 %), maïs in blik (+ 33 %), aardbeienconfituur (+ 27 %) en frituurolie (+ 25 %);
 • Fruit: + 12 %;
 • Persoonlijke verzorgingsproducten en onderhoudsproducten: + 12 %;
 • Frisdranken: + 11 %;
 • Charcuterie: + 11 %.

Producten die gemiddeld het meest in prijs daalden in vergelijking met vorig jaar waren grijze garnalen (- 5 %), pijnboompitten (- 2 %) en douchegel (- 0,2 %).

Grondstoffen goedkoper, maar prijzen dalen niet

Granen, zuivelproducten en plantaardige olie behoren tot de producten die een forse daling vertonen. Nochtans zijn deze prijsdalingen nog altijd niet doorgerekend aan de consument. Dat doet vragen rijzen.

“Ook deze maand moeten we vaststellen dat consumenten in de supermarkt niets merken van internationale prijsdalingen”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “We verwachten van de voedingsindustrie eerlijke prijzen, waarin de internationale dalingen verrekend zijn. We kijken dus uit naar de bevindingen van het Prijzenobservatorium, dat vorige maand van minister Dermagne de opdracht kreeg om onze voedselprijzen te vergelijken met die in onze buurlanden.”