Nieuws

Inflatie: boodschappen in één jaar € 85 duurder

03 maart 2023
Vrouw vergelijkt prijzen van producten in supermarkt

In januari daalde de inflatie in de supermarkt nog licht, maar in februari zagen we opnieuw een stijging. Een gezin met twee personen betaalt nu gemiddeld € 512 per maand voor de boodschappen. Dat is € 85 meer dan een jaar geleden en € 9 meer dan in januari.

Hoogste inflatiecijfer ooit

De algemene inflatie mag dan wel aan het dalen zijn, de voedingsprijzen doen dat nog niet. Integendeel, in februari 2023 bereikte de inflatie in de supermarkt een nieuw record sinds het begin van de opvolging in november 2021. 

Ondanks dat de energieprijzen dalen, blijven ze hoog en leiden ze tot hogere productie-, loon- en transportkosten.

Sterkste stijgers

Voor de tweede maand op rij is de prijs van diepvriesfrieten het sterkst gestegen. Die kosten nu 51% meer dan in februari vorig jaar. Verder bestaat de top vijf van producten die het sterkst in prijs zijn gestegen uit bloemkool (+49%), tomatenpuree (+46%), braadkip (+44%) en komkommer (+44%).

Groenten kosten vandaag gemiddeld 24% meer dan vorig jaar. En als je aardappelen uit die categorie haalt, bedraagt de inflatie zelfs 30%. Zo zijn ook ijsbergsla (+33%) en tomaten (+28%) een pak duurder geworden.

Papierwaren en zuivel blijven erg duur

De productcategorie die de sterkste prijsstijging kent, is nog steeds papierwaren (+42%), met producten zoals keukenpapier, toiletpapier en papieren zakdoekjes. 

  • Kant-en-klaarmaaltijden zoals lasagne zijn gemiddeld 27% duurder dan een jaar geleden.
  • En ook voor zuivel betaal je 27% meer dan een jaar geleden. 

Andere prijsstijgingen

  • Kruidenierswaren kosten dan weer 19% meer dan een jaar geleden. Het gaat onder meer om spaghetti en ketchup (+36%), mosterd (+35%) en suikerwafels (+33%).
  • Voor frituurolie daalde de inflatie ten opzichte van de maand ervoor, maar niettemin is ze nog steeds hoog (+30%).
  • Voor vlees en charcuterie bedraagt de inflatie 17% en voor gevogelte zelfs 31% (met name door de vogelgriep).
  • Onderhoudsproducten werden gemiddeld 17% duurder. Voornamelijk allesreiniger (+25%) en vaatwastabletten (+22%) zijn aanzienlijk duurder dan een jaar geleden.
  • De productcategorieën die een minder sterke stijging kenden dan de gemiddelde inflatie van 19,76%, zijn vis (+16%), fruit (+14%), dranken (+12%) en persoonlijke verzorgingsproducten (+11%).

Nieuwe steunmaatregelen voor de gezinnen

Deze cijfers vinden wij zeer verontrustend, vooral omdat een prijsdaling de komende maanden niet meteen in zicht is. Daarom vragen we aan de overheid om na te denken over nieuwe steunmaatregelen voor de gezinnen. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een “anti-inflatiemandje” met een aantal basisproducten waarvoor een maximumprijs wordt vastgelegd.