Nieuws

Inflatie in supermarkten blijft in april boven de 20 %

02 mei 2023
Man in supermarkt

De inflatie in de supermarkten is in april nog steeds erg hoog: 20,1 % Vorige maand lag de inflatie nog op de recordhoogte van 20,6 %. De prijzen van groenten, zuivelproducten, diepvriesproducten en kruidenierswaren zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Gemiddeld betaal je 35% meer voor groenten en 25% meer voor zuivelproducten en diepvriesproducten.  

Groenten gemiddeld 35 % duurder

Net als vorige maand is vooral de prijs van groenten een stuk duurder. Je betaalt gemiddeld 35 % meer dan een jaar geleden. Vooral voor ajuinen betaal je meer, die zijn 62 % duurder. Ook komkommer (40 %), ijsbergsla (37 %) en wortelen (35 %) werden het afgelopen jaar een stuk duurder. Aardappelen (14 %) hebben we bij de gemiddelde prijs van groenten niet meegerekend.

Er zijn producten waarvan de prijs 45 % of meer gestegen is, zoals ketchup (55 %), tomatenpuree (49 %) en diepvriesfrieten (45 %). Varkenskoteletten (51 %) stonden een jaar geleden bij meerdere winkels in promotie, waardoor de prijsstijging nu groter is.

Hoe inflatie de voedselprijzen beïnvloedt

Door de toename van de inflatie geeft een gezin van 2 personen maandelijks gemiddeld € 527 uit in de supermarkt. Dit is € 88 meer dan een jaar geleden en € 6 meer dan vorige maand. Dat geld gaat vooral naar voeding. 

Zuivelproducten werden 25 % duurder dan een jaar geleden. De grootste inflatie is voor jonge (gouda) kaas (+ 40 %), room en mozzarella (+ 31 %), eieren en halfvolle melk (+ 30 %). In het vriesvak stegen diepvriesfrieten (+ 45 %) en gepaneerde vis (+ 29 %) het sterkst in prijs.

Kruidenierswaren werden gemiddeld 20 % duurder dan een jaar geleden. Dit is de voedingscategorie die een jaar geleden al het sterkst in prijs gestegen was (+ 8 %).  De inflatie voor ketchup steeg maar liefst met 55 %. Ook mosterd (+ 42 %) en frituurolie (+ 40 %) zijn uitschieters.

De 10 sterkste stijgers in voeding

De sterkste prijsstijgingen in vergelijking met een jaar geleden

• Groenten (gemiddeld + 35 %): ajuinen (+ 62 % ), komkommer (+ 40 %), ijsbergsla (+ 37 %) en wortelen (+ 35 %)
• Olie, azijn en sauzen (gemiddeld + 30 %): ketchup (+ 55 %), tomatenpuree (+ 49 %), mosterd (+ 42 %), frituurolie (+ 40 %) en mayonaise (+ 33 %).
• Diepvriesproducten (gemiddeld + 25 %): diepvriesfrieten (+ 45 %) en gepaneerde vis (+ 29 %)
• Zuivelproducten (gemiddeld + 25 %): jonge (gouda) kaas (+ 40 %), room en mozzarella (+ 31 %), eieren en halfvolle melk (+ 30 %)
• Kant-en-klaar maaltijden (lasagna): + 26 %
• Dierenvoeding: + 24 %
• Fijne vleeswaren en vlees (gemiddeld + 17 %): varkensvlees (+ 39 %) met o.a. varkenskotelet (+ 51 %), gevogelte (+ 23 %) en braadkip (+ 32 %)
• Brood: + 17 %
• Visafdeling en fruit: + 16 % 
• Aardappelen: + 14 %

Prijzen van papierwaren stijgen met 32% in vergelijking met vorig jaar

Ten opzichte van april 2022 werden papierwaren (keukenpapier, toiletpapier en papieren zakdoekjes) gemiddeld 32 % duurder. Een jaar geleden waren dit ook al de producten die het felst in prijs waren gestegen, de inflatie voor papierwaren bedroeg 20 % in april vorig jaar. Papier is op twee jaar tijd dus veel duurder geworden.

Waarom stijgen de prijzen in de supermarkt?

De redenen voor deze prijsstijgingen blijven dezelfde als voorheen:

  • Schaarste van grondstoffen (de oorlog in Oekraïne, lagere productie, mislukte oogsten ...);
  • De hogere energieprijzen;
  • Hogere transportkosten;
  • Hogere loonkosten;
  • Hogere verpakkingskosten.

Testaankoop pleit voor het anti-inflatiemandje

“Deze cijfers blijven iedere maand verontrustend”, reageert Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Boodschappen nemen nu een wel erg grote hap uit het budget van gezinnen. We hebben vorige maand aan de regering gevraagd om na te denken over oplossingen, zoals het anti-inflatiemandje. We zijn blij te horen dat er discussies lopen in de Kamer over mogelijke maatregelen om aan prijsbeheersing te doen. Testaankoop zal daarover ook gehoord worden.”

Vind de goedkoopste supermarkt in jouw buurt

Als je de goedkoopste supermarkt in jouw buurt wilt vinden, kun je terecht op onze supermarktmodule.

Naar de supermarktmodule