Nieuws

Grotere omzet bij supermarkten, toch lagere rekening bij jou?

11 juni 2021
supermarkt promoties

Doordat de horeca door corona moest sluiten en we met zijn allen ons eigen potje moesten koken, gaven we vorig jaar meer geld uit in de supermarkt. Een reden te meer om jouw rekening te temperen door oordeelkundig te werk te gaan. We geven een aantal tips.

In 2021 gaven we met zijn allen fors meer uit in de supermarkten. Die zagen hun omzet stijgen tot maar liefst 30,8 miljard, wat een groei van 6,9 % inhield. De hogere omzet is slechts deels te verklaren door prijsstijgingen. Sinds januari 2020 zouden de prijzen er immers met amper 1,2% gestegen zijn.

Kansen om te besparen

Een gezin van 4 personen geeft in de supermarkt jaarlijks gemiddeld € 9 300 uit of zo’n € 775 per maand. Per persoon blijft er maandelijks gemiddeld € 195 achter bij de kassa. Het gaat dus om een stevig budget.

Je kunt alvast je eigen uitgaven temperen door je aankoopgedrag aan te passen.

  • Ga in op promoties. Vooral promoties van 1+1 gratis zijn interessant. Deze vind je voornamelijk terug bij gekende merken, die doorgaans duurder zijn dan winkelmerken. Als je weet dat een product regelmatig in promotie komt, wacht dan desnoods even af.
  • Probeer de goedkopere merken van je supermarkt uit. Laat de producten van (inter)nationale merken links liggen, ten voordele van eersteprijsmerken of witte producten. Gemiddeld bespaar je dan 66 %. Dat is beter dan een promotie 1+1 gratis.
  • Kies voor huismerken: dat zijn merken die meestal de naam van de supermarkt dragen zoals Delhaize, Carrefour en Cora maar ook Boni. Dan bespaar je gemiddeld 45 % tegenover producten van (intern)nationale merken.
  • Opteer voor witte producten (bv. Everyday, 365, …) in plaats van huismerken. Dan kun je gemiddeld 37 % besparen.

Kies je supermarkt zorgvuldig

Je kunt bovendien heel wat besparen door een goede keuze te maken van supermarkt. Enkele voorbeelden maken dat duidelijk.

Bij Delhaize in Gent betaalt een gezin van 4 personen gemiddeld € 822 per maand voor een gemengde korf met producten van nationale merken en huismerken en met witte producten (inclusief vlees, groenten en fruit). Dat is bijna € 150 per maand (of 22 %) méér dan voor diezelfde mand bij Colruyt. Op jaarbasis geeft dat een verschil van € 1 790.

Bij Intermarché in Luik betaalt een gezin van 4 personen maandelijks gemiddeld € 583 voor een korf met producten van huismerken, die het musketierslogo dragen, inclusief vlees, groenten en fruit. Jaarlijks is dat gemiddeld € 1 500 méér dan bij Colruyt (hetzelfde gezin zou daar € 457 per maand voor een korf met Boni-producten betalen) en zelfs € 2 610 méér dan voor een korf met vergelijkbare producten bij Lidl (waar hetzelfde gezin € 365 per maand zou besteden). Het prijsverschil tussen Intermarché en Colruyt bedraagt 27 % en loopt op tot 60 % tegenover Lidl.

Wil je maximaal besparen? Gebruik dan onze supermarktmodule. Je kunt er de keuze voor verschillende merkenmandjes simuleren en op basis van het correcte aantal gezinsleden in jouw situatie de goedkoopste winkel uit je buurt vinden.

Naar onze supermarktmodule