Nieuws

Een leefbaar loon voor iedereen

25 september 2015
leefbaar loon

Al onze kledingstukken hebben op z’n minst één fabricatiefout: het feit dat de werknemers die ze maken onvoldoende loon krijgen om waardig van te kunnen leven. Een leefbaar loon ligt nochtans aan de basis van handel met respect voor de werknemers. Maar daar zijn we nog lang niet. Doe mee met onze actie en teken de petitie.

Er resten nog maar een kleine drie weken om actie te ondernemen! 117 000 Europese burgers hebben al de internationale petitie getekend die een leefbaar loon eist voor de vrouwen en mannen die onze kledij maken. Op 13 oktober 2015 zal de petitie overhandigd worden aan de vertegenwoordigers van de kledingmerken en aan de regering. Dit zal gebeuren op het Living Wage Now Forum in Brussel, waar ook Test-Aankoop aan deelneemt.

Een waardig loon

Het merendeel van de kleren die we dragen wordt vervaardigd in lageloonlanden zoals China, Bangladesh of Cambodja. Dat maakt het mogelijk dat we maar € 10 moeten betalen voor een T-shirt, maar ten koste van hoeveel mensen?

Het leven is niet duur in Bangladesh, maar in 2015 is € 50 per maand verdienen (het wettelijk minimumloon) toch echt onvoldoende. Om waardig te kunnen leven moet een arbeider voor een standaard werkweek van maximum 48 uren een salaris krijgen waarmee hij kan voorzien in de basisbehoeften van zijn gezin (van 4 personen) en wat kan sparen. Dit noemen we het minimum leefbaar loon. In Bangladesh ligt dat op € 260 per maand.

Hoewel het leefbaar loon onder andere in de Verklaring van de Rechten van de Mensen is vastgelegd, krijgt de meerderheid van de werknemers in de kledingindustrie lang niet zoveel: ze moeten het stellen met maximum € 6 per dag in een sector die in Europa goed is voor meer dan 34 miljard euro.

De Clean Clothes Campaign (CCC) – de Schone Kleren Campagne in België – stelt dat geen enkel bedrijf zich ethisch mag noemen als het zijn arbeiders geen leefbaar loont betaalt.

Van woorden naar daden

Van 12 tot 14 oktober 2015 houden de Schone Kleren Campagne, achACT en de Clean Clothes Campaign in Brussel het Living Wage Now Forum.

Dat evenement zal de balans opmaken van de initiatieven die de laatste jaren genomen werden ten gunste van het leefbaar loon. Ook zal er gekeken worden naar mogelijke nieuwe acties.

Maar het zal bovenal een gelegenheid zijn om de kledingmerken en de politici tot engagement aan te zetten om werkelijk efficiënte maatregelen te nemen.

Wij ondersteunen niet alleen dit project, maar zullen ook aanwezig zijn op het Forum om er een thema-atelier te houden over de rol die consumentenorganisaties bij dit alles kunnen spelen.