Nieuws

Duurdere supermarktprijzen verwacht, kies je producten extra zorgvuldig

21 oktober 2021
prijsstijgingen supermarkt

Maand na maand stijgen de prijzen voor elektriciteit en gas alsook die van de brandstoffen voor transport. Naar verwachting zal jouw winkelkarretje binnenkort een fors grotere hap uit jouw gezinsbudget nemen. Een reden te meer om jouw uitgaven extra goed onder controle te houden. Enkele tips daartoe.

In de maand september liep de totale inflatie op tot 2,86 %. Daar is de evolutie van de energie- en brandstofprijzen niet vreemd aan. Alcoholische dranken en tabak vertoonden de afgelopen maand een stijging van ruim 5 %, meteen de grootste stijging in de afgelopen 2 jaar.

De prijzen van voeding en niet-alcoholische dranken volgden deze stijgende tendens voorlopig nog niet. Zo is onder meer fruit een stuk goedkoper geworden.

Stijgende grondstofprijzen zullen worden doorgerekend

Niet alleen de energieprijzen stijgen, maar ook grondstoffen worden duurder zoals tarwe, plantaardige oliën, suiker, vlees en zuivel. Bijgevolg mogen we prijsstijgingen voor de producten in de supermarkt verwachten, ook voor voeding.

Heel wat fabrikanten en/of leveranciers voelen nu al de stijgende kosten en willen ze aan de supermarkten doorrekenen. En die zullen ze op hun beurt op de consument verhalen.

Eerder spraken we al van een te verwachten stijging van 5% en voor bepaalde producten zelfs van 10 % tegen het einde van het jaar. We zullen dit trouwens niet enkel bij de supermarkten zien. Bij de bakker of op de markt werd de prijs voor brood al met 10 à 20 cent verhoogd.

Kies nog zorgvuldiger waar je winkelt en wat je koopt

Als consument heb je niet zoveel greep op de prijs die je wordt aangerekend. Maar je kunt wel zelf kiezen waar je je inkopen doet en welke producten – en van welke merken - je koopt.

Zo kan een gezin van 2 personen uit Gent, dat een combinatie van merkproducten, producten van huismerken en van de goedkoopste merken in zijn winkelkarretje legt, tot € 1 285 per jaar besparen als het niet in de duurste maar in de goedkoopste supermarkt winkelt.

Datzelfde gezin kan nog extra besparen door stelselmatig voor huismerken te kiezen (bv. die van Delhaize, Boni, Carrefour, Albert Heijn, …) of nog voor producten van Aldi en Lidl. Als dit gezin producten van huismerken alsook vlees, groenten en fruit koopt, zal het in de goedkoopste supermarkt over een heel jaar zo’n € 1 800 minder betalen dan bij de duurste supermarkt, waar het bijna € 4 000 zou betalen.

Uit onze studies blijkt dat overigens huismerken en witte producten respectievelijk gemiddeld 45 % en 66 % goedkoper zijn dan (inter)nationale merkproducten. En de producten van Aldi en Lidl zijn gemiddeld 64 % goedkoper dan (inter)nationale merkproducten. Wil je toch merkproducten kopen, probeer dan je slag te slaan als ze in promotie staan.

Wil je weten in welke supermarkt je voor welke producten het goedkoopst af bent, dan kun je terecht op onze supermarktmodule.

Naar onze supermarktmodule

Ook de prijs per eenheid bekijken

Check in de supermarkt ook altijd de prijs per kilogram, liter, dosis of stuk. Op die manier kun je gemakkelijker de kostprijs van verschillende (merk)producten met elkaar vergelijken.

Ga er ook niet automatisch van uit dat een grotere verpakking goedkoper is dan een kleinere verpakking. Dat is niet altijd zo.

Kortom, laat je niet misleiden en wees alert bij het vergelijken van de prijzen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021

Ik lees: prijzen stijgen en BINNENKORT OOK DIE VAN VOEDING !!!
Leven jullie vandaag of 10 jaar geleden ??
Die prijzen stijgen al jaren en het zou beter zijn de bevolking via de media wat minder wijs te maken. Zo hoor je op TV via de zogenaamde experten dat het leven op een jaar tijd MAAR enkele % duurder is geworden maar dat er ook een deel producten goedkoper zijn geworden... en dan komt het... EEN BREEDBEELD TV VAN € 2500 IS WEL 10% GOEDKOPPER GEWORDEN !!! Besluit van de experten is dat het dus te verwaarlozen is en niet meer dan anders !!! Wat kan het de gewone burger schelen dat een TESLA van € 80.000 maar € 100 duurder is geworden.
Dus stop met tegen de mensen te zeggen dat ze minder moeten eten, een dikkere trui moeten dragen, en meer thuis moeten blijven.
Conclusie: WORD WAKKER en verwijt het de 7 regeringen in België EN NIET DE BURGERS.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021
, Gereageerd:

Sommige producten zijn inderdaad in prijs gedaald, zoals het voorbeeld dat jij aanhaalt. Het is echter wel zo dat de prijzen van de meeste categorieën van producten gestegen zijn, en dat is een trend die zich in de toekomst nog verder zal zetten. We zitten momenteel nog steeds in een crisis waardoor steeds meer mensen het moeilijk hebben, het is dan ook van belang om te kijken wat je zelf kan doen. Vandaar dit artikel. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/11/2021

Te veel regeringen en onvoldoende bekwaamheid van de regeringen in België en Europa Veel te veel bureaucratie.
Het duurt allemaal veel te lang om een beslissing te nemen door de onbekwame bestuurders in de regeringen
Europa loopt snel achteruit op de andere wereldelen.
België is een goed voorbeeld hoe het niet moet om een rendabel beleid te voeren.
Doordat de voorzitters van de partijen regeren in België zijn de ministers overbodig, er zijn partijvoorzitters genoeg om te regeren, en is een zware financiële last voor de bevolking met al die ministers die zeer gemakkelijk kunnen gemist worden. Voor zo een klein land is één regering meer dan genoeg.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/11/2021
, Gereageerd:

Ja, je hebt gelijk

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2021

mag ik aanstippen dat er 'leiden' & 'lijden' is ?
de meeste leiders lijden niet onder de prijsstijgingen
die hebben voldoende budgettaire ruimte
om de mensheid te laten overleven, dienen we voor de aarde zorg te dragen
nu gaat het erg snel
er zijn ellenlange wachtlijsten voor sociale woningen
de huurprijzen voor woningen stijgen sneller dan het loon van wie geen woning kan kopen, omdat de bouwnormen steeds strenger worden
onvermijdelijk, want strengere normen leiden (lijden ? ;-) tot hogere investeringen, die de verhuurder dan doorrekent
er zitten een paar zwarte gaten in het zichtsveld van onze leiders (lijders ? ;-), die voor lijden zorgen

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2021

Er zijn natuurlijk ook nog de sluipende prijsverhogingen die de consument doorgaans niet ziet: minder product in een verpakking die er precies hetzelfde uitziet. Zelfs bij voorverpakte groenten zie je dat. Voorbeeld: witloof vroeger in een verpakking van 1 kg, is nu vaak slechts 650 gram voor een ietsje lagere prijs, maar in werkelijkheid betaal je veel meer.
Dit soort praktijken zou verboden moeten worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/10/2021
, Gereageerd:

Dag Roger, inderdaad, onaandachtige consumenten lopen het risico dat ze in de supermarkt ongemerkt te veel betalen, jammer genoeg. Je kan dus maar beter opletten voor prijsstijgingen die op een verdoken manier worden doorgevoerd, zogenaamde koopjes die geen koopjes zijn, foute prijsetiketten en andere “valstrikken” …Als de prijs van een verpakking te sterk stijgt, dan lopen fabrikanten het risico dat ze consumenten kwijtspelen aan de concurrentie. Daarom worden er geregeld prijsstijgingen doorgevoerd door minder inhoud in een verpakking te stoppen. Wie niet oplet, heeft het niet gezien, en heeft niet door dat hij per kilogram of per liter méér betaalt dan voordien. Sommige fabrikanten manipuleren de verpakking waardoor de prijsstijging nog minder opvalt. Ze zetten er bijvoorbeeld “XXL” op zodat het lijkt of er meer in zit …Lees meer over andere valstrikken in de supermarkt via deze link: https://www.test-aankoop.be/familie-prive/supermarkten/dossier/lucht-in-pakjes ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2021

hoe meer zonnepanelen en hoe meer windmolens er komen , hoe minder elektrische energie er is ???