Nieuws

Duurdere supermarktprijzen verwacht, kies je producten extra zorgvuldig

21 oktober 2021
prijsstijgingen supermarkt

Maand na maand stijgen de prijzen voor elektriciteit en gas alsook die van de brandstoffen voor transport. Naar verwachting zal jouw winkelkarretje binnenkort een fors grotere hap uit jouw gezinsbudget nemen. Een reden te meer om jouw uitgaven extra goed onder controle te houden. Enkele tips daartoe.

In de maand september liep de totale inflatie op tot 2,86 %. Daar is de evolutie van de energie- en brandstofprijzen niet vreemd aan. Alcoholische dranken en tabak vertoonden de afgelopen maand een stijging van ruim 5 %, meteen de grootste stijging in de afgelopen 2 jaar.

De prijzen van voeding en niet-alcoholische dranken volgden deze stijgende tendens voorlopig nog niet. Zo is onder meer fruit een stuk goedkoper geworden.

Stijgende grondstofprijzen zullen worden doorgerekend

Niet alleen de energieprijzen stijgen, maar ook grondstoffen worden duurder zoals tarwe, plantaardige oliën, suiker, vlees en zuivel. Bijgevolg mogen we prijsstijgingen voor de producten in de supermarkt verwachten, ook voor voeding.

Heel wat fabrikanten en/of leveranciers voelen nu al de stijgende kosten en willen ze aan de supermarkten doorrekenen. En die zullen ze op hun beurt op de consument verhalen.

Eerder spraken we al van een te verwachten stijging van 5% en voor bepaalde producten zelfs van 10 % tegen het einde van het jaar. We zullen dit trouwens niet enkel bij de supermarkten zien. Bij de bakker of op de markt werd de prijs voor brood al met 10 à 20 cent verhoogd.

Kies nog zorgvuldiger waar je winkelt en wat je koopt

Als consument heb je niet zoveel greep op de prijs die je wordt aangerekend. Maar je kunt wel zelf kiezen waar je je inkopen doet en welke producten – en van welke merken - je koopt.

Zo kan een gezin van 2 personen uit Gent, dat een combinatie van merkproducten, producten van huismerken en van de goedkoopste merken in zijn winkelkarretje legt, tot € 1 285 per jaar besparen als het niet in de duurste maar in de goedkoopste supermarkt winkelt.

Datzelfde gezin kan nog extra besparen door stelselmatig voor huismerken te kiezen (bv. die van Delhaize, Boni, Carrefour, Albert Heijn, …) of nog voor producten van Aldi en Lidl. Als dit gezin producten van huismerken alsook vlees, groenten en fruit koopt, zal het in de goedkoopste supermarkt over een heel jaar zo’n € 1 800 minder betalen dan bij de duurste supermarkt, waar het bijna € 4 000 zou betalen.

Uit onze studies blijkt dat overigens huismerken en witte producten respectievelijk gemiddeld 45 % en 66 % goedkoper zijn dan (inter)nationale merkproducten. En de producten van Aldi en Lidl zijn gemiddeld 64 % goedkoper dan (inter)nationale merkproducten. Wil je toch merkproducten kopen, probeer dan je slag te slaan als ze in promotie staan.

Wil je weten in welke supermarkt je voor welke producten het goedkoopst af bent, dan kun je terecht op onze supermarktmodule.

Naar onze supermarktmodule

Ook de prijs per eenheid bekijken

Check in de supermarkt ook altijd de prijs per kilogram, liter, dosis of stuk. Op die manier kun je gemakkelijker de kostprijs van verschillende (merk)producten met elkaar vergelijken.

Ga er ook niet automatisch van uit dat een grotere verpakking goedkoper is dan een kleinere verpakking. Dat is niet altijd zo.

Kortom, laat je niet misleiden en wees alert bij het vergelijken van de prijzen.