Nieuws

Colruyt, Albert Heijn en OKay zijn de goedkoopste supermarkten

18 december 2017
Onderzoek supermarkten 2017

Volgens onze prijsenquête blijft Colruyt dit jaar de goedkoopste supermarkt. Albert Heijn en OKay zitten Colruyt dicht op de hielen. Cora, Match en Smatch daarentegen zijn al 14 tot 20% duurder dan Colruyt. Uit onze tevredenheidsenquête blijkt dat Bio-Planet jullie favoriete winkel is, gevolgd door Colruyt en OKay.

Wil je weten welke supermarkt in jouw buurt de goedkoopste is? Afhankelijk van waar je winkelt, kun je al snel € 300 per jaar besparen.  In onze interactieve module supermarkten kun je zien hoeveel je jaarlijks kunt besparen door de juiste supermarkt te kiezen.

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Verschillen op basis van productkorf

We bezochten 237 winkels van meer dan 400 m² op vijf verschillende momenten. In totaal hebben we 19 supermarktketens in ons onderzoek opgenomen en vergeleken we 48864 prijzen. Het onderzoek werd opgedeeld in vier klassementen, telkens gebaseerd op een andere productkorf. 

Qua merkproducten kaapt Colruyt de eerste plaats weg, gevolgd door Albert Heijn (2% duurder) en OKay (3% duurder). Bij Smatch betaal je 19% meer.

Als je vooral geïnteresseerd bent in de goedkoopste producten (witte producten, 65% goedkoper dan merkproducten), dan ga je best naar Colruyt. Leader Price is slechts 1% duurder terwijl je bij Albert Heijn 2% meer betaalt. Bij Aldi betaal je voor witte producten 13% meer terwijl je bij Lidl 11% duurder uitkomt.

Huismerken (meestal de naam van de supermarktketen, 39% goedkoper dan de merkproducten) kun je ook kopen bij Leader Price. Houd er wel rekening mee dat die producten 11% duurder zijn dan de exclusieve merken van Aldi en Lidl die vaak een vergelijkbare kwaliteit hebben. Het merk Boni van Colruyt is 25% duurder. Maar dat is nog niets vergeleken met Smatch dat 57% duurder is voor dat type producten.

De vierde gemengde productkorf, is berekend op basis van een combinatie van merkproducten, witte producten en huismerkproducten. Deze categorie komt het meest overeen met de aankopen van de gemiddelde consument. Colruyt voert hier het klassement aan, gevolgd door Albert Heijn (3% duurder) en OKay (4% duurder). Smatch (20% duurder) sluit het rijtje. 

Bio-Planet is jullie favoriete supermarkt

Bijna 4000 consumenten werden ondervraagd voor onze tevredenheidsenquête. Bio-Planet, de biologische supermarkt van de Colruyt-groep, pronkt hier op de eerste plaats. Gevolgd door Colruyt en OKay.

Jullie zijn van mening dat de beste producten worden aangeboden bij Bio-Planet, OKay, Makro, Colruyt en Alvo. oCarrefour Hyper, Cora en Albert Heijn vallen in de smaak door hun gevarieerde productaanbod.

Hekkensluiters: Carrefour Express voor het gebrek aan promoties, Match voor de prijzen en Aldi voor het beperkt aanbod merkproducten.