Dossier

Je rechten in de supermarkt

Reclamefolders

Mag ik ervan uitgaan dat de prijs uit een reclamefolder bindend is?

Stel, je ziet in een reclamefolder van een supermarkt een heel voordelige prijs staan voor een specifiek fototoestel dat je interesseert, maar in de winkel meldt men je dat er een vergissing in het spel is en dat een ander type in het blaadje had moeten worden opgenomen.

Dan moet je dat niet zomaar aanvaarden. Als de reclame duidelijk vermeldt om welk product het gaat, de prijs erbij staat, en nog méér als er ook nog een datum is tot wanneer het aanbod geldig blijft, kan dat wel degelijk worden beschouwd als een bindend aanbod. Dan is de verkoper verplicht om het tegen die prijs aan jou te verkopen. 

Ik liet er geen gras over groeien toen ik een interessant netbook zag in een reclamefolder, en toch was hij al uitverkocht …

Gaat het om reclame die buiten de winkel zelf werd gevoerd, bv. in een huis-aan- huisfolder? En gaat het om een product van meer dan € 25? Dan is de verkoper in principe verplicht om je een bon te geven die recht geeft op de aankoop van dat goed tegen dezelfde voorwaarden en binnen een redelijke termijn.

Maar er zijn uitzonderingen! Je kunt dat niet eisen als de verkoper: 

  • niet meer onder dezelfde voorwaarden een nieuwe voorraad van de betrokken goederen kan aanleggen; of
  • de betrokken goederen na uitputting van de voorraad niet langer te koop wenst aan te bieden en dat ook duidelijk heeft gemaakt in de reclame; of
  • het aantal voorradige goederen voor elk van de verkoopinrichtingen waarvoor de reclame werd gemaakt, in de desbetreffende reclame heeft vermeld.

Goedkoopste supermarkt in de buurt

Ben je op zoek naar de goedkoopste supermarkt in de buurt naargelang de soort producten je koopt? Gebruik dan onze module supermarkten.

Naar module supermarkten