Dossier

Je rechten in de supermarkt

16 juli 2019
uw rechten in de supermarkt

Je kent dat wel: een prijs die niet klopt, een product in reclame dat niet meer te krijgen is, een val in de winkel ... Welke zijn je rechten?

Met cash betalen

Waarom weigert men dat ik met stukken van 1 en 2 eurocent betaal? Geld is toch geld …

Niet iedere verkoper zie je graag komen met muntstukken van 1 of 2 eurocent, zeker niet als je een groot bedrag moet betalen. Wettelijk is trouwens bepaald dat een handelaar mag weigeren dat je met meer dan 50 muntstukken tegelijk betaalt. Een tip: als je de muntjes vooraf sorteert en ze aanbiedt in een gestandaardiseerde muntenhouder, waardoor de verkoper zich heel wat telwerk kan besparen, zal je betaling wellicht minder weerstand ondervinden. 

Waarom kondigen sommige handelaars aan af te ronden op 5 cent?

Eind 2014 werd er een wet van kracht die handelaars toelaat om het bedrag van het kassaticket af te ronden op 0 of 5 cent. Wanneer handelaars die methode toepassen, moeten zij dit duidelijk aangeven door middel van een pictogram. Het doel van die wet is om het gebruik van 1 en 2 cent te verminderen die handelaars en (soms) consumenten nu tot last zijn en tevens erg veel kosten aan de Staat. In de praktijk:

  • Het totaalbedrag eindigt op 1, 2, 6 of 7 cent? Het bedrag zal worden afgerond naar het dichtstbijzijnde lagere veelvoud van 5 cent: € 56,32 moet worden afgerond naar € 56,30.
  • Het totaalbedrag eindigt op 3, 4, 8 of 9 cent? Het bedrag zal worden afgerond naar het dichtstbijzijnde hogere veelvoud van 5 cent: € 56,33 moet worden afgerond naar € 56,35.

Waarom mag ik een bosje radijsjes niet met een biljet van € 200 betalen?

Voor bankbiljetten van bv. € 200 of € 500 mag de verkoper oordelen dat er geen evenredigheid is wanneer het te betalen bedrag minder dan 50 % is van de waarde van het gebruikte biljet. Want die verkoper zal onevenredig veel wisselgeld moeten teruggeven. Dat geldt echter zeker niet voor briefjes van € 20 of € 50, die heel courant zijn. Op die briefjes wordt de verkoper dus verondersteld altijd te kunnen teruggeven, zelfs al heb je slechts iets met een heel kleine waarde gekocht.

Als de verkoper vreest dat het biljet dat je aanbiedt vals zou kunnen zijn, mag hij het uiteraard ook weigeren. Een verkoper mag verder ook om veiligheidsredenen, bv. na een inbraakgolf bij handelaars in de buurt, beslissen dat hij tijdelijk en uitzonderlijk bepaalde biljetten niet zal aanvaarden.

Goedkoopste supermarkt in de buurt

Ben je op zoek naar de goedkoopste supermarkt in de buurt naargelang de soort producten je koopt? Gebruik dan onze module supermarkten.

Naar module supermarkten