Dossier

Je rechten in de supermarkt

16 juli 2019
uw rechten in de supermarkt

Je kent dat wel: een prijs die niet klopt, een product in reclame dat niet meer te krijgen is, een val in de winkel ... Welke zijn je rechten?

Krediet

Is het interessant om in te gaan op de mogelijkheid van krediet via de klantenkaart van de supermarkt?

De klantenkaarten van supermarktketens zijn meestal gewoon getrouwheidskaarten. Je krijgt bv. punten per aankoopschijf van € 2. Zodra je een bepaalde grens bereikt (bv. 500 punten), heb je recht op een tegoedbon van pakweg € 5, die jedan tijdens de beperkte geldigheidsduur moet gebruiken. Dankzij partnerships met bepaalde bedrijven bieden sommige getrouwheidskaarten extra voordelen aan. Denk maar aan een korting voor een dagje in het pretpark.

Maar steeds meer winkels, ook supermarkten, bieden hun klanten onder de noemer van "bijkomende dienst"een kredietopening aan, gelinkt aan de klantenkaart. De voordelen variëren naargelang van de winkelketen: extra getrouwheidspunten, een verzekering van de aankopen, exclusieve aanbiedingen voor kaarthouders, gebruik van de kaart in het Visa- of MasterCardnetwerk, geldafhaling, geldstorting op de bankrekening van de klant enz.

Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Want een kredietopening is een krediet en de intrestvoet voor dat soort van krediet is doorgaans erg hoog: tot 14,5 %! Bovendien mag je niet over de overeengekomen limiet heen gaan, anders wordt dat zwaar aangerekend. Maar als je bedenkt dat je in de supermarkt vooral levensnoodzakelijke producten koopt, komt het er met een kredietopening dus op neer dat je die goederen op krediet koopt, tegen een erg hoge intrestvoet! Wij raden dit ten zeerste af.

Goedkoopste supermarkt in de buurt

Ben je op zoek naar de goedkoopste supermarkt in de buurt naargelang de soort producten je koopt? Gebruik dan onze module supermarkten.

Naar module supermarkten