Dossier

Je rechten in de supermarkt

Elders goedkoper

Kan ik het prijsverschil opeisen als ik een bak bier heb gekocht maar enkele dagen later besef dat ik bij de concurrentie veel goedkoper af zou zijn geweest?

Velen menen dat ze in een dergelijk geval bij de oorspronkelijke verkoper recht hebben op een prijsvermindering of zelfs dat ze mogen eisen dat de aankoop wordt tenietgedaan. Maar niets is minder waar. Een verkoper mag de prijs waartegen hij zijn goederen aanbiedt, behoudens voor uitzonderlijke producten zoals geneesmiddelen, nu eenmaal volledig vrij bepalen. En wie iets koopt, verklaart zich akkoord met de prijs en moet zich daar dan ook aan houden. Eerst prijzen vergelijken dus en dan pas kopen ...

Maar dat betekent niet dat je nooit ofte nimmer verhaal hebt als je een prijs hebt betaald die naderhand buitensporig blijkt te zijn. Wettelijk moet een prijs immers een "normale" prijs zijn, d.w.z. hij mag niet abnormaal hoog zijn. Wat daaronder precies wordt verstaan, wordt evenwel uitdrukkelijk overgelaten aan de rechter. Die dient zich daarover uit te spreken, rekening houdend met o.m. de toestand van de markt, de uitbatingskosten van de verkoper en de gerealiseerde winst.

Rechtspraak hieromtrent is erg schaars. Weet alvast dat het zeker niet volstaat dat het product gewoon duurder was, het moet gaan om een echt overdreven prijs, een veelvoud van een andere prijs. Goed om te weten: bepaalde winkels pakken ermee uit dat wie binnen een bepaalde tijdsspanne kan bewijzen dat hij hetzelfde product bij de concurrentie goedkoper had kunnen kopen, het prijsverschil terugbetaald krijgt. Maar als die verkooppraktijk niet openbaar werd bekendgemaakt, kun je dus niet makkelijk iets eisen.

Goedkoopste supermarkt in de buurt

Ben je op zoek naar de goedkoopste supermarkt in de buurt naargelang de soort producten je koopt? Gebruik dan onze module supermarkten.

Naar module supermarkten