Dossier

Je rechten in de supermarkt

16 juli 2019
uw rechten in de supermarkt

Je kent dat wel: een prijs die niet klopt, een product in reclame dat niet meer te krijgen is, een val in de winkel ... Welke zijn je rechten?

Betalen met cheques of kaart

Waarom mag ik niet overal betalen met elektronische maaltijdcheques, ecocheques en cadeaucheques?

Het staat de handelaar vrij om elektronische maaltijdcheques en andere cheques niet te aanvaarden. In de meeste handelszaken staat duidelijk vermeld welke andere betaalmiddelen dan cash je kunt gebruiken.

Vergeet ook niet dat als de cheques al worden aanvaard, je er sowieso niet het hele gamma van producten mee kunt kopen. De verkoper moet de wettelijke regels respecteren. Zo mag hij elektronische maaltijdcheques alleen voor voedingsmiddelen en ecocheques alleen voor bepaalde ecologische producten aanvaarden.

Waarom mag ik niet overal met een betaalkaart betalen?

Handelaars zijn niet verplicht om een betaalterminal te installeren waardoor je je aankoop met een debet- of kredietkaart kunt vereffenen.

In dezelfde lijn mag een verkoper die bepaalde kaarten aanvaardt, daar ook bepaalde voorwaarden aan koppelen en het gebruik ervan dus beperken, bv. Bancontact pas vanaf € 10. Maar hij moet je daar wel op voorhand van verwittigen door dat te afficheren, zodat je zich nog kunt bedenken.

Goedkoopste supermarkt in de buurt

Ben je op zoek naar de goedkoopste supermarkt in de buurt naargelang de soort producten je koopt? Gebruik dan onze module supermarkten.

Naar module supermarkten