Dossier

Snelverkoop in de supermarkt

02 januari 2013
snelverkoop in de supermarkt

We vinden het nodig aandachtig te zijn bij de producten uit snelverkoop: in een eerder onderzoek troffen wij waren aan die niet meer geschikt waren voor verkoop. Duidelijkheid in de houdbaarheidsdata helpt wel om voedselverspilling tegen te gaan.

Minder voedselverspilling dankzij THT-datum

Jaarlijks verdwijnt er in Europa per hoofd 179 kg gezond en eetbaar voedsel in de vuilnisbak. In Vlaanderen gaan er jaarlijks 500 000 tot 800 000 ton voedselgrondstoffen bij producenten verloren. Als het beleid niet verandert, zullen deze cijfers in de toekomst alleen maar spectaculairder worden. Het Europees Parlement wil de voedselverspilling tegen 2025 dan ook proberen te halveren.

De juiste interpretatie van de houdbaarheidsdata kan daarbij helpen. Momenteel zijn er twee soorten in gebruik: "te gebruiken tot", ofte TGT, en "ten minste houdbaar tot", ofte THT. Die laatste is een minimale houdbaarheidsdatum en komt voor op langer houdbare producten. U kunt deze voeding ook na de THT-datum nog gebruiken op voorwaarde dat u ze goed bewaarde. Snel bederfelijke producten hebben een uiterste gebruiksdatum (TGT). U mag ze na het overschrijden van die datum niet meer gebruiken.

 

Snelverkoop an sich een goed principe, maar ...

Snelverkoop kan helpen voorkomen dat voedsel wordt weggegooid, en ook in tijden van crisis zijn goedkopere producten meer dan welkom. Snelverkoop is echter niet geschikt voor alle types voeding, vooral niet als het om erg bederfbare voeding zoals verse vis, vers vlees, voorverpakte salade, kant-en-klaarproducten en patisserie gaat. In een eerdere test van Test-Aankoop bleek zowat een derde van de aangekochte stalen in snelverkoop niet meer geschikt voor verkoop, laat staan voor consumptie. Bovendien is een juiste bewaartemperatuur cruciaal voor de versheid van voeding. Toch lag in heel wat bezochte supermarkten de werkelijke temperatuur vaak hoger dan wat weergegeven werd. Zoiets wekt de woekering van gisten, bacteriën en schimmels alleen maar in de hand.