Nieuws

Valse promoties ontdekt op Black Friday en Cyber Monday

29 november 2018

Winkeliers hebben dit jaar extra hun best gedaan om je te verleiden met kortingen op Black Friday en Cyber Monday. Niet alle promoties van de voorbije dagen waren echter zo voordelig als ze lieten uitschijnen... We illustreren dit aan de hand van twee voorbeelden, en geven tips over hoe je kunt controleren of de winkelier je wel een echte korting geeft!

We noteerden een week vóór Black Friday de prijzen van uiteenlopende producten op de belangrijkste webshops. Vorige week vrijdag zelf gingen we opnieuw kijken, om enkele nep-goede deals te vinden. Hier zijn 2 voorbeelden van valse promo’s.

Een Philips espressomachine op Coolblue.be kostte vóór Black Friday € 289. Op de bewuste vrijdag ging hetzelfde toestel voor € 249 over de virtuele toonbank. Goede deal, zou je denken, maar de webshop vermeldde daarbij een oorspronkelijke prijs van € 399,99 en liet je zo geloven dat je maar liefst € 151 korting kreeg. In werkelijkheid ging het over € 40.

Coolblue espressomachine Black Friday fake promo

 

Op Black Friday toonde de webshop van DreamLand “ACTIE -10%” naast de online prijs van € 42,95 voor een Playmobil-set. Die korting gold echter pas vanaf € 50 en was dus niet van toepassing. Dat was al op zijn minst misleidend. In werkelijkheid werd het dinosaurus-basiskamp zelfs duurder: een dag voordien werd het nog verkocht voor € 38,25. Een prijsstijging van 12 %.

Wees waakzaam

Wij hebben alvast een klacht ingediend bij FOD Economie over deze misleidende praktijken. We raden echter iedereen aan – zeker in aanloop naar de feestdagen – om extra waakzaam te zijn voor kortingen die handelaars aanbieden. In het beste geval ga je enkele weken vooraf al even na wat de prijs is, zodat je kan controleren of de winkelier je wel een echte korting geeft.

Prijsevolutie in onze koopwijzers

Op de productenpagina's van onze koopwijzers vind je de "prijsevolutie". Hiermee krijg je een overzicht van de prijsverandering voor het gekozen product over een bepaalde tijd. Zeer handig dus als je wilt nagaan of de korting die je hebt gevonden werkelijk een korting is! Naast deze grafiek is er de mogelijkheid om een melding te ontvangen wanneer de prijs daalt en krijg je ook een lijst te zien van winkels die het gekozen product verkopen en aan welke prijs. Dagelijks vernieuwen we de prijzen zodat je steeds toegang hebt tot de meest actuele info.

Prijsevolutie in koopwijzer Test Aankoop

Naar onze koopwijzers

 

Een valse korting ontdekt?

Aarzel niet om een klacht in te dienen via onze online klachtenbox, neem contact met ons op 02 892 37 05 of deel jouw ervaring op onze Facebook-pagina.

Naar onze klachtenbox