Nieuws

Vermijd een kater door de wintersolden

03 januari 2022
smartwatch, koptelefoon en gsm bengelen aan vishaken

Van 3 tot 31 januari 2022 vind je allerlei promoties in winkels en webshops. Laat je niets wijsmaken: ook voor sterk afgeprijsde producten geldt de wettelijke garantieperiode. Maar wil je een artikel ruilen, dan moet je hopen op de goodwill van de verkoper.

Op maandag 3 januari begonnen de wintersolden in ons land. In winkels en onlineshops vliegen de kortingen je om de oren. Om de valkuilen van sommige verkopers te vermijden, volgen hier enkele tips voor succesvol winkelen.

Garantie geldt altijd, omruilen niet

Of een artikel nu in de uitverkoop is of niet, je hebt altijd recht op dezelfde wettelijke garantie van twee jaar. Als een artikel bijvoorbeeld een gebrek vertoont, mag een verkoper niet weigeren de garantie toe te passen omdat het betrokken artikel in de uitverkoop was.

Anderzijds mag een winkelbediende wel weigeren een artikel dat in de uitverkoop was te ruilen of terug te nemen als het niet geschikt blijkt. Hoewel sommige winkels zonder bezwaar producten terugnemen, zijn het slechts commerciële gebaren en geen wettelijke verplichtingen.

Wil je meer weten? Lees ons dossier Aankopen terugbrengen: ook tijdens de solden?

Online aankoop retourneren

Ook als je tijdens de solden een product online hebt gekocht, mag je het binnen 14 dagen terugsturen als het je niet bevalt. De kosten voor het terugzenden van het product kunnen voor jouw rekening zijn. En als je een product in een webshop hebt gekocht maar het vertoont een gebrek, kun je het gratis terugsturen en een nieuw product of een terugbetaling vragen.

Wil je meer weten? Lees ons dossier Solden op internet: hoe zit het met herroepingsrecht?

Wil je de beste deals vinden? Ontdek ons platform Rate my deal.

rate my deal