Nieuws

Je zult bij de solden beter beschermd zijn tegen misleidende kortingen

29 juni 2022
Je zult bij de solden beter beschermd zijn tegen misleidende kortingen

Als je tijdens de solden je zinnen zet op iets tegen min 30 %, zal dat min 30 % moeten zijn op de laagste prijs die van toepassing is geweest tijdens de periode van 30 dagen vóór de korting. Handelaars zijn verplicht om die laagste prijs te vermelden.

De zomersolden komen eraan. Tijd dus voor mooie kortingen. Alleen was het tot nog toe uitkijken voor bedrieglijke kortingen. Ook al is het strikt verboden om de consument te bedriegen over de prijs. 

Sommige handelaars probeerden dat verbod echter te omzeilen. Ze trokken net voor de koopjesperiode de prijs eerst op en beschikten zo over een hoge basisprijs waarop ze een grote korting konden toepassen. Daardoor lieten ze je uiteindelijk evenveel betalen als de oorspronkelijke basisprijs.

Dat was wel niet toegestaan, maar het bleek vaak niet makkelijk te achterhalen of te bewijzen omdat er in ons land sinds 2014 geen duidelijke gedefinieerde referentieprijs meer was. Daar is nu gelukkig verandering in gekomen.

Daar is de referentieprijs weer

Lang geleden voorzag de consumentenwetgeving dat de verkoper alleen een prijsvermindering kon aankondigen als de nieuwe prijs lager was dan de zogenaamde referentieprijs, maar ons land heeft die regel in 2014 onder impuls van de EU moeten intrekken. Daardoor konden kwaadwillige handelaars sjoemelen met zogezegd grote kortingen.

Wij hebben er jarenlang mee voor geijverd om het begrip "referentieprijs" weer in te voeren. Met succes. De wettelijke regels over de aanduiding van prijsverminderingen bevatten opnieuw een duidelijke definitie van de referentieprijs: dat is de laagste prijs die de verkoper heeft geafficheerd tijdens de periode van 30 dagen vóór de korting.

Beter beschermd tijdens de solden

Sinds 28/5/2022 geldt als regel dat handelaars bij de koopjes verplicht zijn om de referentieprijs te vermelden. Dat is een heel goede zaak. 

Zit je met een probleem?

Heb je twijfels over de toepassing van de nieuwe regel? Aarzel niet om contact op te nemen met de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen elke dag bellen op het nummer 02 542 34 34, van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag).

BEL EEN EXPERT OP VAN DE ADVIESDIENST