Nieuws

Fake deals op Black Friday? Laat je niet rollen en gebruik Rate My Deal

25 november 2022

Onze prijsexperts letten bij Black Friday extra goed op ‘fake deals’, aanbiedingen die goeie deals lijken maar er helemaal geen zijn. Hier alweer drie aanbiedingen die veel meer korting beloven dan eigenlijk waar is. Gebruik onze promovergelijker Rate My Deal, ga op zoek naar echt goeie deals en laat je niet rollen. 

Uitzonderlijke kortingen betekenen niet noodzakelijkerwijs goede deals. Ter herinnering: de wet verplicht de verkoper om de laagste "doorstreepte" prijs te gebruiken die daadwerkelijk is toegepast gedurende de 30 dagen voorafgaand aan de promotie. Toch hebben onze prijsexperts tijdens de Black Friday week weer nieuwe aanbiedingen opgemerkt die niet aan deze criteria voldoen en die dus "fake deals" blijken te zijn. Drie voorbeelden. 

1. Conrad.be  

Conrad zet deze smartphone in de promotie voor €265 in plaats van €339, maar ze hebben de prijs van €339 nooit toegepast in de voorbije 30 dagen. De korting die ze aangeven is dus imaginair

   

2. Wara.be 

De prijs van 139,99€ is nooit in rekening gebracht door Wara. Meer nog, de prijs werd op 24/11 'kunstmatig' verhoogd. De consument denkt dat hij een interessante korting krijgt terwijl het product duurder is dan voorheen (89,99€).

3. Electromania 

De prijs van €409 is nog nooit in rekening gebracht door Electromania in de 30 dagen voorafgaand aan de actie. Tot 3/11 was de prijs van dit artikel 299 euro en daalde toen tot 289 euro. De echte promotie is dus 10€.  

Online winkels moeten waakzamer zijn 

Aangezien het tegenwoordig heel gemakkelijk is om prijswijzigingen op internet te controleren – zeker met een tool als Rate My Deal - is het aanbieden van promoties die geen echte promoties zijn, niet heel wijs. We kunnen aannemen dat het menselijke of technische fouten zijn bij de online winkels en de fouten niet per se opzettelijk zijn gemaakt, maar meer voorzichtigheid is sowieso aangewezen.   

Wilt je ook nagaan of een promotie echt de moeite waard is? Ontdek het op Rate My Deal. Nu met Black Friday, maar ook doorheen heel het jaar. 

Rate my deal