Nieuws

Duurdere hemden niet per se van betere kwaliteit

27 augustus 2021
hemd kwaliteit

We hebben 20 marineblauwe katoenen hemden getest en de resultaten zijn al bij al bevredigend. Een hoge prijs heeft uiteindelijk weinig invloed op de kwaliteit en de duurzaamheid. Je kunt beter naar andere zaken kijken als je jouw kledij kiest.

Niets is vervelender dan kledij die bij de minste hapering beschadigd raakt of bij de eerste wasbeurt krimpt. Daarom hebben we 20 herenhemden* in marineblauw katoen getest (in 100 % katoen of toch bijna; 2 hemden bevatten ook een klein percentage elastaan), elk van een andere prijs, afkomstig uit een fysieke winkel of van het internet. Hierbij alvast een overzicht van de restresultaten voor elk van de aandachtspunten.

Aandachtspunten

Scheur- en schuurbestendigheid van de naden, de knoppen en de stof
De resultaten voor de mechanische tests zijn nogal uiteenlopend, met belangrijke verschillen voor de scheurbestendigheid van de naden en de stof. Het gaat daarbij om de kwaliteit van de confectie en de keuze van de stof (die niet altijd een vergelijkbare dikte vertoont). Al bij al steekt het hemd van Levis er bovenuit dankzij zijn dikkere stof (jeans), van nabij gevolgd door het hemd van Jules.
Visuele aanblik van het hemd en dimensionele stabiliteit na het wassen
Op basis van 9 metingen blijken de resultaten erg uiteen te lopen. Het hemd van Carrefour Tex slim fit vertoonde een groot probleem van krimp bij 4 metingen: de mouwgaten, de breedte van een mouw ten opzichte van de andere, de breedte van de rug, de breedte van de kraag. Bij hemd van Tommy Hilfiger dat bij Inno werd gekocht, was er eveneens een probleem van krimp bij het mouwgat, de rug, de breedte van de mouw en die van de kraag.
Kleurvastheid bij zweet en een wasbeurt op 40°C
Het is niet leuk als de kleur van je hemd verandert nadat je het in de wasmachine hebt gestopt, of als er op het einde van de dag kringen onder de oksels verschijnen. Welnu, we moeten vaststellen dat de 20 hemden deze tests zeer goed hebben doorstaan. Geen enkel hemd dreigt kleur af te geven aan bleke kledingstukken die in de wasmachine achterblijven, en alle zijn goed bestand tegen zweet.
Analyse van de etikettering en de richtlijnen voor onderhoud
We hebben in onze resultaten ook met deze elementen rekening gehouden. De mogelijkheid om op 40°C te wassen laat alvast een betere krimpbestendigheid en kleurbestendigheid vermoeden dan wanneer je enkel op 30°C mag wassen (onafgezien van het feit dat het qua energieverbruik en milieu-impact beter is om te wassen op 30°C). Dat je het kledingstuk in de droogkast mag stoppen is beter dan wanneer anders wordt aanbevolen, omdat je er dan mag van uitgaan dat het kledingstuk beter bestand zal zijn tegen mechanisch drogen. Het wijst erop dat de fabrikant vertrouwen heeft in de kwaliteit van zijn materiaal.

Welke conclusies kunnen we trekken uit de totaalscores?

De geteste hemden zijn al bij al van een aanvaardbare kwaliteit. De prijs heeft duidelijk weinig invloed op de kwaliteit en de duurzaamheid van de geteste hemden. Het hemd dat de beste kwaliteit vertoont (Jules) wordt verkocht tegen een matige prijs (€ 29,99) terwijl het duurste hemd (Hugo Boss) slechts van redelijke kwaliteit is, en een van de duurste (Tommy Hilfiger) als voorlaatste eindigt.

Je kunt de volledige resultaten van onze test van hemden lezen in het Test Aankoop magazine van september door onze app TEST AANKOOP DIGITAAL gratis te downloaden.

Naar de app Test Aankoop Digitaal

Onze tips voor een goede keuze

Voor eenzelfde merk kan de kwaliteit van de artikelen, afhankelijk van het lot, in de tijd variëren. Geef daarom systematisch de voorkeur aan onze basistips. Om een goede keuze te maken, kijk je goed naar de afwerking: zijn de naden sterk, zitten de knoppen stevig vast, hoe dik is de stof. Je kunt beter voor een dikkere stof opteren als je wilt dat de kledij meer scheurbestendig is. Hou ook rekening met het onderhoudsetiket: hoe delicater de stof, hoe minder goed de kwaliteit van het kledingstuk dreigt te zijn.

* Geteste hemden: C&A Angelo Litrico Crafted goods, C&A Slim fit, C&A Westbury premium, CARREFOUR TEX slim fit, INNO Mc Gregor, INNO Seidensticker regular, INNO Tommy Hilfinger, H&M, HUGO BOSS Slim Fit, JBC IVEO slim fit, JULES Regular twill coton bio, KIABI regular coton oxford, LA REDOUTE COLLECTIONS Charles R Essentiel Slim Fit, WORDANS Pen Duick Transatexperience, WORDANS Russel Collection, WORDANS B&C Collection regular fit, WORDANS Sol's Bel air, ZALANDO Bestseller Jack & Jones, ZALANDO Levi's coton recyclé, ZALANDO sOliver Q/S We care