Nieuws

Hoe wij fake deals voor jou ontmaskeren tijdens Black Friday

25 november 2021

Tijdens de Black Friday-periode gaan onze experts op zoek naar "fake deals": promoties die we sterk afraden omdat ze het resultaat zijn van prijsmanipulatie. Maar hoe herkennen we ze, zodat we je kunnen waarschuwen? En op basis van welke criteria? Alle antwoorden vind je hier, geïllustreerd met twee actuele voorbeelden.

We beschouwen een promotie als een "fake deal" als ze aan een van deze criteria voldoet (of aan meerdere tegelijk):

  • De doorgestreepte prijs is nooit toegepast
  • De prijs van het product is onlangs verhoogd om het op een korting te laten lijken
  • De winkel heeft het product eerder al voor een lagere prijs verkocht

Ter herinnering: volgens de FOD Economie moet een aankondiging van een korting effectief en niet misleidend zijn. Dit betekent dat de korting moet worden toegepast op een prijs die de winkel eerder, gedurende een bepaalde periode, heeft gebruikt.

Hieronder volgen twee voorbeelden van fake deals die aantonen dat het venijn in de details zit. We blijven ons onderzoek tijdens deze Black Friday-periode voortzetten en roepen de betrokken handelaars op om hun prijzen te corrigeren en een einde te maken aan dit soort praktijken, die flirten met de grens van het wettelijke en misleidend zijn voor de consument.

Opgelet, de prijzen en beschikbaarheid van de producten kunnen snel wijzigen. Is de prijs van het product dat je zoekt ondertussen gewijzigd? Aarzel niet om de zoekmotor op ons Rate My Deal-platform te gebruiken om de beste deals van het moment te vinden.

Philips HD9650/90 XXL heteluchtfriteuse voor €179 in plaats van €299,99 bij Bol.com

Op het eerste gezicht lijkt dit een goede deal, maar ... dat is het niet. Bol.com heeft deze Philips friteuse nooit verkocht voor €299,99, maar wel voor €225.

Uit de prijsgrafiek van onze vergelijking blijkt niet alleen dat de doorgestreepte prijs niet werd toegepast, maar ook dat de gebruikelijke prijs van het product net voor de Black Friday-periode werd verhoogd.

De prijs bij Bol.com ging omhoog vlak voordat hij daalde naar de Black Friday-prijs.

De beste prijs die Bol.com ooit voor dit artikel heeft gevraagd is €179. Hetzelfde product wordt echter op 25 november door Amazon.nl verkocht voor €169. Het aanbod van Bol.com is dus niet het beste.

Whirlpool MWP 203SB microgolfoven voor €129 in plaats van €174 bij Electromania

Opnieuw stellen we vast dat het allemaal in de details zit. Onze experts hebben opgemerkt dat de winkel deze microgolfoven al bijna een jaar, van 26 november 2020 tot 16 november 2021, voor €109 heeft verkocht. De prijs is pas onlangs weer gestegen: de "promotionele" Black Friday-aanbieding wordt dus tegen een hogere prijs verkocht dan voorheen.

Bovendien is deze aanbieding ook niet de beste van het moment. CoolBlue, Krëfel en Vanden Borre bieden deze microgolfoven op 25 november aan voor €109. De laagste prijs voor dit product, €79, vonden onze experts op 10 april bij een partnerverkoper van Bol.com.

De beste prijs voor dit product dateert van april 2021.

Meer tips, advies en de beste deals op ons platform 'Rate My Deal'

Ben je op zoek naar goede deals, tips of expertadvies tijdens Black Friday? Je vindt het allemaal op ons Rate My Deal-platform.

Vind de beste deals