Nieuws

Zijn Black Friday promoties een goede deal? Dit is wat jullie vinden

03 november 2022

Spotgoedkope artikelen, hoge kortingen en deals die je niet kunt laten liggen. Helaas blijken sommige Black Friday-acties te mooi om waar te zijn. Onze leden delen hun mening over het jaarlijkse prijzencircus.

“De promoties zijn interessant”

Mevrouw Delgeniesse uit Hennuyères koopt een tv bij MediaMarkt, maar die valt 4 jaar later niet meer te herstellen. Black Friday bracht de oplossing “Pas op Black Friday besloot ik een nieuwe goedkope televisie te kopen zodat ik de oude Sony tv zou kunnen vervangen. Ik had een Sony tv voor € 800 bij Cora gekocht. Ik was best tevreden met
mijn aankoop totdat de televisie daarna al snel niet meer goed werkte. Cora wilde me niet het hele bedrag terugbetalen dat ik had betaald, dus wachtte ik tot Black Friday om een nieuw exemplaar tegen € 325 te kopen. Volgens mij zijn de aanbiedingen tijdens Black Friday echt interessant. Ik ben absoluut tevreden met deze nieuwe aankoop en heb er geen spijt van dat ik heb gewacht.”

“Ik moest aandringen om terugbetaald te worden”

Meneer Chanoine uit Herchies kocht vorig jaar met Black Friday een Samsung Galaxy Watch van € 349 met een cashback van € 50 bij Vanden Borre in Jemappes. Vanden Borre weigerde die terug te betalen. “Normaal koop ik niets op Black Friday. Volgens mij gaat het vooral om oneerlijke praktijken. Deze aankoop moest mij motiveren om te gaan sporten, dus ik ging toch overstag voor dit aanbod omdat ik veel zin had om te beginnen wandelen.  Uiteindelijk heb ik moeten aandringen om mijn geld na drie maanden terug te krijgen. Ik koop dus niets meer op Black Friday en al helemaal niet met cashback. Ik sta nogal wantrouwig tegenover deze praktijken.”

“Black Friday is oplichting”

Meneer Ripson uit Landegem kocht vorig jaar op Black Friday een wasmachine met een cashbackactie van € 100, maar hij ontving dat geld niet. “Vorig jaar hadden we een advertentie gezien voor een Bosch cashbackactie tijdens Black Friday. Bij aankoop van een wasmachine was de belofte dat we € 100 terug zouden krijgen. Die wasmachine hebben we gekocht, maar dat geld hebben we nooit teruggezien. Ik heb zowel Bosch België als het kantoor in Nederland gebeld, maar die wisten beiden helemaal niets van deze actie af. Black Friday vind ik op z´n zachts gezegd oplichting. Ze proberen alleen maar nieuwe klanten te werven. Zodra verkopers de centen binnen hebben, denken ze: “zoek het maar uit”. De enige reden dat ik nog eens iets zou kopen met Black Friday, is als ik die honderd euro meteen in mijn handen zou krijgen.” 

“Ik laat me niet beïnvloeden”

De zoon van meneer Kindermans uit Aalst kocht op Black Friday een broodrooster. Maar de prijs bleek verkeerd, dus moest hij het terugsturen of extra betalen. “Mijn zoon heeft vorig jaar tijdens Black Friday een broodrooster gekocht aan een zeer lage prijs op de website van Alternate. Achteraf bleek de prijs niet te kloppen. De optie die hij vervolgens kreeg, was de broodrooster terugsturen of extra betalen. Ze bleven moeilijk doen, maar we hebben vervolgens de adviezen van Test Aankoop opgevolgd. Dat heeft uiteindelijk het laatste duwtje in de rug gegeven. De broodrooster mocht blijven en er hoefde niet bijbetaald te worden. Ik kan me voorstellen dat veel mensen naar Black Friday toeleven. Zelf wacht ik misschien een paar dagen voordat ik iets nieuws koop als deze dag eraan komt. Ik kijk dan vaak naar doe-het-zelfartikelen. Van hamers en spijkers tot boormachines. Maar als ik een paar weken eerder iets tegenkom dat ik wil hebben, ga ik eigenlijk direct de markt op om de beste koop te vinden. Ik laat me dan ook meestal niet zo beïnvloeden door al die Black Friday-reclames.”

“Beter nog even wachten”

Meneer Lubya uit Welle werd op 27 november 2020 aangesproken door een vertegenwoordiger van Proximus voor een Black Friday-actie, namelijk een cashback op de Samsung TV. Maar die kreeg hij niet. “Na mijn bestelling ontving ik de televisie, maar ontving ik nooit de cashback die bij de Black Fridayaanbieding werd geadverteerd. Ik heb dus het resterende bedrag moeten betalen. Voordien had ik nog nooit een slechte ervaring gehad. Integendeel, ik heb altijd van deze kansen gebruik gemaakt, maar voortaan vermijd ik om erop in te gaan. Volgens mij is Black Friday een typisch commerciële actie om mensen te doen kopen. Als je kijkt naar andere periodes in het jaar, zijn de promoties dezelfde. Zo beloofde een telecomoperator een iPad als cadeau voor de aankoop van een pack op Black Friday. Een actie die ze ook tijdens de feestdagen organiseren. Als ik het mocht overdoen zou ik een ander moment afwachten dan Black Friday, dat vooral een extra gelegenheid biedt om de consument tot kopen te verleiden.”

“Een beetje meer begrip is wel op zijn plaats”

Een lid uit Deinze was niet tevreden over de tafelvoetbal en wilde deze terugsturen naar Fun. Die ging eerst niet akkoord met de retour en wilde geen tegoed toekennen. “Vorig jaar heb ik voor Kerstmis bij de winkel Fun een tafelvoetbal voor mijn kinderen gekocht. De tafel bleek veel te klein voor mijn kinderen, dus wilde ik deze retourneren. Ze wilden mijn retour niet aannemen, omdat het een Black Friday-deal was. Ik heb vervolgens alle mogelijke manieren geprobeerd om ze te bereiken, maar kreeg niets van ze te horen. Met tussenkomst van Test Aankoop kreeg ik eindelijk reactie. Vervolgens kreeg ik enkel een tegoedbon van € 170. De voetbaltafel staat hier nog steeds in de weg. Ik denk niet dat dit zozeer een issue is rondom Black Friday, maar eerder een probleem met de communicatie van Fun. Wat ik wel jammer vind, is dat iedereen vorig jaar tijdens Black Friday zoveel moest klagen over de leveringsdiensten en vertragingen van pakketjes. In zo´n periode zullen er vast heel veel bestellingen zijn, dat moet wel problemen opleveren voor de distributie en opslag enz ... Maar wat kunnen die mensen daar aan doen? Ik werk niet in die sector, maar een beetje meer begrip vind ik wel op zijn plaats.”

Wil je profiteren van Black Friday-aanbiedingen? Je vindt al onze beste deals op ons Black Friday-platform.

Naar Black Friday platform