Nieuws

Black Friday: kijk uit voor overdreven doorgestreepte prijzen en fake deals

17 november 2021

Tijdens Black Friday barst de strijd om de laagste prijzen los, ook online. In die wedstrijd voor de grootste korting zijn sommige winkels bereid de oude prijs van een product op te blazen om het verschil met de nieuwe prijs groter te maken. Onze experts hebben 3 "verfraaide" deals ontdekt die je beter vermijdt: een tv van LG, een koelkast van Siemens en een robotstofzuiger van AEG.

Een aanbieding waarvan de oorspronkelijke prijs werd opgeblazen is geen aanbieding die wij kunnen aanbevelen: niet alleen is het precentage van de korting vertekend, het kan er ook toe leiden dat je een echte promotie voor hetzelfde product misloopt.

Bovendien moet een aankondiging van een prijsverlaging volgens de FOD Economie effectief en niet misleidend zijn, d.w.z. dat de korting moet worden toegepast op een prijs die eerder door de winkel is gebruikt, gedurende een bepaalde periode.

In de jungle die Black Friday is, gingen onze experts op jacht naar misbruik met doorgestreepte prijzen. Hier volgen drie treffende voorbeelden van hun bevindingen, die de omvang van het probleem aantonen. Uiteraard zullen wij ons onderzoek voortzetten en roepen wij de betrokken handelaars nu al op hun prijzen te corrigeren en onmiddellijk te stoppen met dit soort praktijken, die flirten met de grenzen van het wettelijke en misleidend zijn voor de consument.

De LG GX 65" tv voor €1799 in plaats van €3599 bij Kijoo.nl

Laten we beginnen met de tv LG GX die volgens de website Kijoo.nl op Black Friday voor de helft van de prijs te koop is. Dit is een high-end tv waarvan de door de fabrikant aanbevolen prijs bij de lancering €3499 (en niet €3599) bedroeg. Maar we hebben het over april 2020! Geen winkel biedt de tv nog voor deze prijs aan. In feite heeft Kijoo.nl zelf nog nooit deze prijs gehanteerd: de webshop heeft de LG GX nog nooit voor meer dan €1979 verkocht.

En dat is niet alles. Onze experts hebben ook vastgesteld dat de beste prijs ooit voor deze tv €1298 is, wat €500 minder is dan de aanbieding van Kijoo.nl. Er zijn dus al veel betere aanbiedingen voor dit product geweest.

Als je op zoek bent naar een nieuwe tv en wilt profiteren van OLED-technologie voor minder geld, dan toont onze koopwijzer tv's aan dat andere modellen, zoals de LG A1 die we zojuist hebben getest, kunnen profiteren van interessante (en echte) promoties in de aanloop naar Black Friday.

Vergelijk tv's 

De Siemens KG49EAICA koelkast voor €779 in plaats van €1024 bij Electromania

Op 16 november adverteerde Electromania de Siemens KG49EAICA koelkast voor €779 in plaats van €1024. De volgende dag werd ze op dezelfde website verkocht voor €809 in plaats van €1054, d.w.z. 30 euro meer voor zowel de promotieprijs als de doorgestreepte prijs. Verdachte praktijken!

Onze experts zijn ervan overtuigd dat de prijs van €1024 (of € 1054) nooit door Electromania werd toegepast. De hoogste prijs die we ooit op deze site hebben gevonden is €799. Dit geeft een echte korting van €20, wat veel minder indrukwekkend is dan geadverteerd... Vooral wanneer we zien dat de beste prijs die ooit op de markt voor dit product is vastgesteld €602,01 bedraagt.

Wil je een nieuwe koelkast kopen tijdens Black Friday? Raadpleeg onze koopwijzer koelkasten om op elk moment de beste prijs te kennen voor het model waarin je geïnteresseerd bent.

Vergelijk koelkasten 

De AEG RX9-2-4STN robotstofzuiger voor €669 in plaats van €799 bij Robocleaners

Op de website van Robocleaners staat dat de AEG RX9-2-4STN robotstofzuiger wordt aangeboden voor €669 in plaats van €799. Onze experts hebben echter ontdekt dat deze doorgestreepte prijs nooit werd toegepast door Robocleaners, dat dit model sinds juni 2021 verkoopt tegen de maximumprijs van €669. Bovendien is de beste prijs ooit voor deze AEG robotstofzuiger €453,69. Hieruit blijkt dat de Robocleaners promotie helemaal geen promotie is.

Wil je echte aanbiedingen vinden voor dit model, of een ander product dat we hebben getest? Bekijk onze koopwijzer van robotstofzuigers en blijf op de hoogte van de beste prijzen.

Vergelijk robotstofzuigers 

Meer tips, advies en de beste deals op ons Black Friday-platform

Ben je op zoek naar de beste deals, tips of expertadvies tijdens Black Friday? Je vindt het allemaal op ons speciale Black Friday-platform.

Vind de beste Black Friday-deals