Nieuws

Black Friday: kijk uit voor cashback-aanbiedingen

19 november 2021

Onze experts gaan door met het ontmaskeren van fake Black Friday-deals. Deze keer focussen ze op de complexe praktijk van cashback: de mogelijkheid om na aankoop een deel van de waarde van het product terugbetaald te krijgen bij de fabrikant. Hoe voorkom je onaangename verrassingen? We geven twee voorbeelden van cashback-aanbiedingen die tot verwarring over de prijs leiden.

Kan cashback leiden tot oneerlijke handelspraktijken? Het gaat in ieder geval om een zeer speciale vorm van korting, die plaatsvindt na de aankoop (soms lange tijd daarna) en daarom totaal verschilt van de gebruikelijke promoties. Tegen alle logica in wordt deze terugbetaling die achteraf door de fabrikant gebeurt echter vaak behandeld als een eenvoudige verlaging van de winkelprijs. Onze specialisten hebben vandaag twee Black Friday-aanbiedingen gevonden die cashback iets te veel in de schijnwerpers zetten ...

Wij zijn tegen deze onduidelijke en zelfs misleidende praktijk om de cashback van de productprijs af te trekken. Wij pleiten ervoor dat handelaars zowel de echte prijs als de cashbackwaarde weergeven.

Vergeet niet om goed te letten op de voorwaarden van de cashback (aanvraagtermijn, termijn om de betaling te ontvangen, vereiste bewijsstukken ...). In tegenstelling tot wat handelaars suggereren, is het cashbackproces nooit gemakkelijk of ongecompliceerd.

Siemens EQ.300 espressomachine bij Vanden Borre voor €326,79... of eigenlijk €376,79!

Vanden Borre beweert deze Siemens EQ.300 koffiemachine aan te bieden voor €326,79. Maar in de praktijk zal de prijs aan de kassa €376,79 bedragen (exclusief €50 cashback).De handelaar lijkt dus een scherpere prijs te hanteren dan andere verkopers, maar de realiteit is heel anders. Consumenten die van de aanbieding gebruik willen maken, betalen meer dan de gesuggereerde prijs.

Hetzelfde geldt voor Art&Craft, waar dezelfde espressomachine wordt geadverteerd voor €309, hoewel in de kleine letters onder de prijs staat dat hier een cashback van €50 op van toepassing is. Het werkelijke te betalen bedrag is dus €359.

Er zijn ook goede voorbeelden

Natuurlijk zijn er handelaars die meer respect hebben voor de consument. Coolblue en Krëfel hebben er bijvoorbeeld een gewoonte van gemaakt om de cashback apart weer te geven en niet in de prijs te verrekenen. Onze experts bevestigen: "wat je ziet, is wat je betaalt".

Meer tips, advies en de beste deals op ons platform 'Rate my deal'

Ben je op zoek naar de beste deals, tips of expertadvies tijdens Black Friday? Je vindt het allemaal op ons speciale Rate my deal-platform.

Vind de beste Black Friday-deals